Mialobycpieknie
21:20, 18 cze 2024
Jest to mój pierwszy post także witam wszystkich serdecznie. Mam problem z trawnikiem, zapewne jak większość osób w tym dziale. Trawnik jest wyeksponowany na południe i jest pod ostrzałem promieni słonecznych od 9 do 18 od maja do września. Założony rok temu barenbrug sport, dodatkowo nawóz na dobry początek. Nie szło mu jakoś wybitnie więc na wiosnę zastosowałem wertykulacje która koło 60% powietrzni trawnika zagęściła i ogólnie postawiła na nogi. Wraz z wertykulacja zastosowałem nawóz barenbrug. Wszystko było dobrze do momentu majowej suszy. Deszcze nas niestety ominely. Trawnik był podlewany średnio co 4 dni przez zraszacz ale najwidoczniej niewystarczająco. Na trawie pojawiły się grube źdźbła które teraz się wysuszyły przez co trawnik wyglada źle. Rosną głównie te grube źdźbła, w sumie to zdominowały trawnik, miękka trawka stoi w miejscu. Moje pytanie brzmi co z tym zrobić? Gleba przepuszczalna ale trzymająca wodę, bo po ostatnich kilku dniach miałem wysyp grzybów, ph 8 - przed chwilą mierzone w 3 miejscach. Koszone na 6,5cm. Mój plan wyglądał mniej więcej tak: skoczenie na 3cm, aeracja, nawóz, woda, dużo wody. Pytanie brzmi czy mój plan ma sens zakładając że wezmę się za to z końcem czerwca? Jeśli tak to czym go nawieźć i co ile powtarzać? Dodaje kilka zdjęć w tym zdjęcia tego samego trawnika ale w nieco bardziej zacienionym miejscu.