Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Nasloneczniony trawnik

Nasloneczniony trawnik

Mialobycpieknie 21:20, 18 cze 2024

Jest to mój pierwszy post także witam wszystkich serdecznie. Mam problem z trawnikiem, zapewne jak większość osób w tym dziale. Trawnik jest wyeksponowany na południe i jest pod ostrzałem promieni słonecznych od 9 do 18 od maja do września. Założony rok temu barenbrug sport, dodatkowo nawóz na dobry początek. Nie szło mu jakoś wybitnie więc na wiosnę zastosowałem wertykulacje która koło 60% powietrzni trawnika zagęściła i ogólnie postawiła na nogi. Wraz z wertykulacja zastosowałem nawóz barenbrug. Wszystko było dobrze do momentu majowej suszy. Deszcze nas niestety ominely. Trawnik był podlewany średnio co 4 dni przez zraszacz ale najwidoczniej niewystarczająco. Na trawie pojawiły się grube źdźbła które teraz się wysuszyły przez co trawnik wyglada źle. Rosną głównie te grube źdźbła, w sumie to zdominowały trawnik, miękka trawka stoi w miejscu. Moje pytanie brzmi co z tym zrobić? Gleba przepuszczalna ale trzymająca wodę, bo po ostatnich kilku dniach miałem wysyp grzybów, ph 8 - przed chwilą mierzone w 3 miejscach. Koszone na 6,5cm. Mój plan wyglądał mniej więcej tak: skoczenie na 3cm, aeracja, nawóz, woda, dużo wody. Pytanie brzmi czy mój plan ma sens zakładając że wezmę się za to z końcem czerwca? Jeśli tak to czym go nawieźć i co ile powtarzać? Dodaje kilka zdjęć w tym zdjęcia tego samego trawnika ale w nieco bardziej zacienionym miejscu.
LIDKA 22:15, 18 cze 2024

Nie znam sie na gatunkach traw. Ale tu susze widać.

Jakim zraszaczem go podlewasz?

Mam trawnik 300 m na glinie.
Woda leciała 3 razy w tyg przez 4 godziny w 4 sekcjach. Nawozy 3 wiosną, raz latem i jesienny.

Koszty tego masakra.

W tym roku już nie podlewam.
Wywalam go i robie rabate. Zostaną tylko trawnikowe ścieżki.

Wiolka5_7 23:18, 18 cze 2024

Mam tą mieszankę u siebie zasianą i te grube źdźbła jak piszesz to łodygi wiechliny łąkowej ,która jest w mieszance.

Wadą tej mieszanki jest właśnie to , że zawiera tą wiechlinę , która teraz kwitnie.
Ja koszę niżej ,więc mniej widać te łodygi

Jesienią trawnik będzie piękny

Poczytaj tutaj :

https://www.grasslandfarms.pl/sensacja-z-ostatniej-chwili-trawniki-kwitna/
Mialobycpieknie 20:16, 19 cze 2024

Lidka - trawnik wygląda pierwsza klasa jak dla mnie. Tak częste podlewanie brzmi jak więcej niż 10m3 wody, u mnie teraz woda 8zl/m3, do tego nawóz, swój czas na dopilnowanie wszystkiego i faktycznie robi się duża kwota miesięczna i sporo czasu.

Wiolka5_7 - no faktycznie, a myślałem że się tego jakoś pozbędę. Dzięki za artykuł.

To co? Ten mój plan w postaci niskiego koszenia, aeracji, nawożenia i mocnego podlewania ma sens zakładając że wezmę się za to nie wcześniej niż w ostatnim tygodniu czerwca? Macie może jeszcze ewentualnie jakieś wskazówki? Nie chcę zrobić gorzej niż mam więc każda porada wskazana
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies