Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Problem z trawnikiem, trawa nie rośnie

Problem z trawnikiem, trawa nie rośnie

Marcin_1988 18:27, 10 lip 2024

Witam. Swój trawnik założyłem ok 4 lata temu. Wszystko wyglądało pięknie ale po 2 latach zaczęły się pojawiać place, zdecydowałem się je przekopać i zasiać trawę na nowo i od tej pory w tych miejscach nie mogę dochować się trawy. Wymieniałem już ziemię nawet na taką specjalna do trawników ale tak jak widać na zdjęciach trawa wschodzi do pewnego momentu i nagle wszystko hamuje i trawa jakby ginęła. Używałem już kilku rodzajów nasion i ciągle jest ten sam problem. Na zdjęciach trawa była zasiana ok 2 tygodnie temu. Poproszę o pomoc co mogę zrobić jeszcze.
sylwia_slomc... 22:28, 10 lip 2024

Żadnych zdjęć nie widać. Ale zgaduję, że albo łapie grzyba, albo w glebie są larwy chrabąszcza majowego, drutowce lub itp.
Marcin_1988 05:52, 11 lip 2024

Nie wiem czemu nie ma zdjęć przecież je dołączylem.
https://ibb.co/PmLVTQy
https://ibb.co/NTKgcYj
Mary 13:15, 11 lip 2024

Po wybraniu pliku trzeba jeszcze kliknąć miniaturkę, żeby wkleić zdjęcie do posta.

Napisz może coś więcej o wymianie ziemi. Na jaką głębokość została wymieniona? Natknąłeś się na jakieś szkodniki? Czy poniżej wymiany ziemia jest zbita?
Generalnie widać na zdjęciach, że trawnik piękny. Na pierwszym zdjęciu widać pas bez trawy dość blisko ogrodzenia. Czy jest coś szczególnego za tym ogrodzeniem? Jakieś media w tym miejscu?
Czy pusty placek z drugiego zdjęcia jest blisko tego co widać na pierwszym zdjęciu czy zupełnie gdzie indziej?
A może masz jakieś zdjęcie, gdy 2 lata temu trawa przestała rosnąć w tych miejscach?
Marcin_1988 13:57, 11 lip 2024

Ziemię wybierałem na głębokość ok 25 cm, z miesiąc temu gdy przekopałem po raz kolejny te puste place natknąłem się na 2 te białe robaki to chyba są pędraki i zaraz po tym opryskalem ta ziemię. Ziemia jest zbita tylko w tych miejscach gdzie się często chodzi,za ogrodzeniem nic nie ma. Generalnie tam gdzie trawnik jest od początku to faktycznie jest bardzo ładny, problem jest w tym że nie mogę dochować się trawy w tych miejscach w których kiedyś zniknęła trawa i próbowałem ja zasiać na nowo. Tu na zdjęciach trawa była 2 tygodnie temu zasiana i nie wiem czy 1/10 z tego co zasialem wzeszła. Nie mam już pomysłów co zrobić.
Wiolka5_7 14:34, 11 lip 2024

Marcin a może zamiast walczyć o ten trawnik ,zrób w tym miejscu rabatę

Będzie mniej problemu i roboty
Mary 23:48, 11 lip 2024

Myślę, że 2 tygodnie to może jeszcze zbyt wcześnie, żeby uznać, że trawa nie wyrośnie.
Może poczekaj jeszcze ze 2 tygodnie.
Która to próba wysiania trawy w tych trudnych miejscach?
Czy stosowałeś jakieś opryski na chwasty na cały trawnik, w szczególności w podobnym czasie co te dosiewki?
Marcin_1988 06:53, 12 lip 2024

Nawet już nie wiem która to próba tyle ich było, stosowałem ostatnio oprysk bo wykopałem takiego białego robaka to pędrak chyba a tak to nie stosowałem żadnych oprysków.
Mary 21:58, 12 lip 2024

Proponuję jeszcze poczekać.