Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Trawa bardzo zżółkła

Trawa bardzo zżółkła

lamcpp 21:28, 11 lip 2024

Hej
trawa ma już pare lat (ale co chwile robie dosiewki bo zawsze coś). Od jakiegoś czasu pojawiła się obok soczyście zielonej trawy bardzo żóła opadnięta (najlepiej widać to na zdjęciach). Z miesiąc temu pierwszy raz w życiu nawoziłem - Polifoska -> i pewnie zrobiłem to za późno, bo nie było tam terminu by robić to na początku czerwca. Wcześniej (wiosną) trawa była soczyście zielona, bez żadnych zżółknięć
Jak mogę naprawić tą trawę/jakie środki podjąć/ czy tą zżółkłą trzeba wygrabić i zasiać nową?
sylwia_slomc... 21:46, 11 lip 2024

Trzeba by kawałeczek zdjąć i zobaczyć czy w korzeniach nie ma larw chrabąszcz majowego. Jeśli nie ma to zwertykulować ten fragment i zrobić dosiewkę
lamcpp 22:29, 11 lip 2024

a sylwia_slomczewska co mogłoby być przyczyną tego zżółknięcia?
boru 20:21, 28 lip 2024

mam bardzo podobne objawy. W tamtym roku zaczęło się to w kilku miejscach. Natomiast w tym roku jest już widoczne na większości trawnika. Nie widać tam larw. Nawoziłem na wiosnę nawozem anty-mech - czy to może być przyczyną? czy jednak jakaś inna?

Emaciejka 22:42, 28 lip 2024

Wygląda na przebytą różową nitkowatość traw.
Wygrab, zastosuj nawóz azotowy. Emeralld Greenboost sprawdzi się bardzo dobrze.
Więcej informacji na blogu e-maciejka pl