Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Problem z trawnikiem z rolki

Problem z trawnikiem z rolki

Pawel3094 07:05, 02 sie 2024

Dzien dobry, jestem nowy na forum, proszę więc o wyrozumiałość.
11. 06 rozłożyłem trawnik na swojej działce.
Grunt był bardzo gliniasty, przed rozłożeniem wymieszałem glebogryzarka 15t piasku 0-4 by trochę ziemie zluzować, jak pada woda nie stoi nigdzie.

Nie mam nawadniania ale dbam o to żeby trawa była dobrze nawodniona, podlewam średnio co 3-4 dni, położenie domu jest południowe więc od ok 09-00 do 19-00 jest mocne słońce.
W sobotę tj 27. 07 nawiozłem trawę po raz pierwszy od jej rozłożenia "Letni Pielęgnacyjny" z firmy Green Perfect, dałem nawozu troche więcej niż zalecał producent ale jedynie o jakieś 10%.
Na dole zdjęcia trawy, co może być przyczyną ze trawa zaczyna tak wyglądać, po raz pierwszy wczoraj skosiłem ją na poziomie 2, zawsze kosiłem na 3, w kosiarce "Stiga".

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc jak moge mój trawnik zrobić znowu pięknie zielony?
Choć od początku trawa nie jest idealnie zielona.
hannaX 11:44, 16 sie 2024

Dodałeś więcej nawozu niż potrzeba, co może spowodować spalenie trawy. Nadmiar nawozu powoduje gromadzenie się soli, przez co korzenie ulegają odwodnieniu. Opłucz trawnik wodą, aby zmniejszyć stężenie soli.
Wystarczy podlewać raz na 3-4 dni. patrz, ale nie zalewaj.
Nie koś trawnika zbyt nisko, zwłaszcza podczas upałów. Strzyżenie na poziomie 2 jest krótkie, spróbuj wrócić do poziomu 3 lub nawet pójść trochę wyżej, w ten sposób zabezpieczysz cebulki przed przegrzaniem i wysuszeniem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies