Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Lawendowe początki średnio udane

Lawendowe początki średnio udane

Monika_123 08:39, 10 wrz 2024

Dzień dobry wszystkim rozpoczęłam w tym roku swoją przygodę z ogrodem i się naczytałam, że lawenda taka prosta w uprawie tylko słoneczko i się kobiecie zamarzyła lawendowa rabata. Wybrałam lawendę munstead. Najpierw posadzilam 11 sztuk (te większe) no i udało mi się ustalić, że je przelałam. Dostałam poradę, żeby na wiosnę zrobić im cięcie odmładzające i nie podlewać już ich w tym sezonie, zostawić na łaskę opadów z nieba.
Pomyślałam, że będzie pięknie jak będą tu dwa rzędy lawend więc dosadzilam kolejne 11, tym razem mniejsze. I mam wrażenie, że 2 sztuki, te bliżej domu jakby są ,,gorsze" od pozostałych. Ziemia glina z piaskiem i kamieniami, stanowisko praktycznie cały dzień słońce.
Czy to cięcie odmladzajace powinnam wykonać wszystkim większym lawendom czy tylko tym ,,brzydkim" a te większe teraz tylko cięciem zagęszczającym potraktować? Jak i kiedy nawozić? Jaka może być przyczyna gorszego stanu tych dwoch, młodszych lawend?

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję ❤️
LIDKA 10:00, 10 wrz 2024

U mnie lawenda ładna 2 lata potem straszy.
Też ogroduje na glinie. Teraz kilka posadziłam. To moje trzecie i ostatnie podejście.

Ja bym ścięła wiosną dopiero. Dotąd ciełam po kwitnieniu tez ale juz nie będę. Zetne moje wiosną.

Witaj na najlepszym forum ogrodniczym świata i pokazuj co tam i co planujesz. Foty zawsze mile widziane.
LIDKA 10:01, 10 wrz 2024

Jak lubisz fiolety to szałwie posadź lub kocimiętki. One nie takie kapryśne