Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Bartosza

Ogród Bartosza

Gardenarium 08:45, 02 gru 2024

Powiem Ci, że piach w sumie jest lepszy niż glina, boi przynajmniej nic nie zgnije. Jałowce będą rosły na piachu, owszem, ale nie są zbyt efektowne i te większe odmiany zarosną małą działkę. Potem będziesz karczował, ponadto są podate=ne na szkodniki i choroby i będą zamierały im końcówki.

Ja bym radziła zacząć od poprawy zasobności gleby, czyli przekopuj z tym piachem wszystko co masz, chwasty, skoszoną trawę, resztki kuchenne niegotowane. Albo zaprawiaj dołki do sadzenia kompostem kupnym w workach. Wtedy będziesz miał więcej kwiatów i więcej radości dla Ciebie i wszelkich zyjątek w ogrodzie.

Instagram Ogrodowiska
bartosz111 18:57, 16 gru 2024

bartosz111 19:05, 16 gru 2024

bartosz111 19:18, 16 gru 2024

Chciałbym w czerwonym obszarze z pierwszego zdjęcia posadziś jakieś drzewka.Może iglaste żeby się "wtopić" w otoczenie, ale też nie takie co by wielkie urosły.Ew przycinać.Blue Totem świerk ponoć rośnie do 4 m.Może jodła/inny świerk.Nie chciałbym iść w nowoczesny styl już.Trochę zmniejszyć obszar koszenia trawy.Spadek ok 1 m na całej długości jest w stronę wschodnią.Po dwóch bokach sa tuje , po dwóch następnych cisy -zasadzone aktualnie z jednej.Za garażem planuję jakiś mały warzywnik-wiem, że mniej słońca, ale to na próbę, może kompostownik a po bokach wysypię kamieniem tam gdzie biały materiał.Wszelki rady i sugestie mile widziane, dzięki.Chciałbym by ogród był w miarę prosty do utrzymania .Gdzieś jeszcze trzeba wygospodarować miejsce na palenisko
LIDKA 21:33, 16 gru 2024

Przepraszam ale ja bez narysowanego planu nie mam orientacji w terenie.

Bartosz masz już całkiem dużo zrobione. Wygląda to schludnie.
Bardzo mądrze że masz już żywopłoty.
Zajrzała do Ciebie Szefowa. Masz fart

LIDKA 21:33, 16 gru 2024

Do czego ten zółty piach ?