Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miejsce jest, a pomyslow brak - w poszukiwaniu rozwiazania:)

Miejsce jest, a pomyslow brak - w poszukiwaniu rozwiazania:)

Kasia_90 11:55, 11 mar 2025

Cześć moi drodzy, ci bardziej i ci mniej doświadczeni!

Uderzam do Was z prośbą o radę i inspirację, jako że po (częściowym) obsadzeniu 10 rabat wokół domu, który niedawno zbudowaliśmy, skończyły mi się pomysły, a co gorsza – motywacja. Muszę naładować ogrodowe baterie i oszczędzać jeszcze dostępne zasoby

Może znajdzie się ktoś, kto podratuje mnie koncepcją na ostatnie, niewykorzystane jeszcze miejsce. Uważam, że jest wyjątkowo ciekawe – szkoda mi je zepsuć nieprzemyślaną kompozycją (jak w przypadku, przyznam szczerze, paru innych kawałków ogrodu, które jednak nie zgrywają się tak, jak sobie wyobrażałam). Nie dam rady przez kolejny rok wpatrywać się w ten beton, a wiosna aż kusi, żeby coś posadzić.

Chodzi w tym wszystkim o miejsce podwyższone, 1,2 m wysokości, stanowiące zakończenie naszej działki. Załączam Wam zdjęcia i plan ogrodu – myślę, że uda Wam się go w miarę dobrze wyobrazić. Między jednym a drugim rzędem kamieni granicznych mamy do obsadzenia 70 cm.

Mieszkamy w okolicach Frankfurtu nad Menem, niestety nie wiem, jaka to na polskie odpowiedniki strefa klimatyczna. W każdym razie jest jeszcze cieplej niż w południowo-zachodnich okolicach Polski.

Mam kilka małych rabat, jako że ogród jest stosunkowo mały. Podam Wam przykłady – myślę, że dają ogólny pogląd na ogród. Na jednej z rabat mam: świdośliwę, podsadzoną kulką z cisa i hakone. W innym zakątku – derenia białego, podsadzonego trawami carex i rozplenicą. Na dużej rabacie wsadziłam trzy 'Nigry' razem z miskantami 'Silver Light', hortensjami 'Vanille Fraise' i 'Pinky Winky'. Pomiędzy nimi hakone, trochę rozplenic, w tym mniejszych 'Bunny'. W wolnych do tej pory miejscach próbowałam z szałwią czy konwalnikiem, ale nie jestem do końca zadowolona. Tutaj trzeba będzie to dopracować. W jeszcze innej części mam klona palmowego, pod nim brunery, funkie i tawułki. Przed domem rabaty z miskantów i hortensji, traw zimozielonych. Pomiędzy nimi krzewuszki, dereń kousa. Dużo wszystkiego. Spójność nie jest moją najmocniejszą stroną

Dlatego – POMOCY z kluczowym punktem ogrodu, który widzę non stop przez okna. Może kogoś zainteresuje
Kasia_90 12:00, 11 mar 2025

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies