Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Jabłoń rajska - źle posadzona? Jak ratować?

Jabłoń rajska - źle posadzona? Jak ratować?

kasmaj 16:57, 03 wrz 2025

Mam problem z młodą jabłonką rajską Brandywine i byłabym wdzięczna za poradę.
Posadzona 3 lata temu i przez cały ten czas - rośnie, kwitnie, owocuje. Pod koniec ubiegłego roku zaczęła się mocno przechylać pod ciężarem owoców. Po zamontowaniu naciągów i zebraniu części owoców, wróciła do pionu. Zimą podcięłam koronę, żeby odciążyć drzewko.
Wiosną mocno wiało, drzewko wyrwało naciąg i dosłownie położyło się. Miałam nadzieję, że latem się wzmocni, ale nadal się kładzie - samo w ogóle nie trzyma pionu (przy tym - nadal rośnie, owocuje). Pień drzewa rośnie wszerz, ale część pod zgrubieniem zwęża się przy ziemi. Na początku tak nie było - obie części były podobnej szerokości, wyglądały jak pień (podkładka-sczepienie-szczepione drzewko).
Podcięłam dziś drzewko jeszcze raz, usunęłam wszystkie owoce, żeby je odciążyć i zastanawiam się co dalej?
Zbyt płytko ją wkopałam? Drzewko kupiłam jako szczepione na pniu. Zakładałam, że zgrubienie to miejsce szczepienia a szyjka korzenia jest niżej, nad miejscem, gdzie zaczynają rozchodzić się na boki korzenie. Niestety nie mam zdjęcia drzewka sprzed posadzenia. Teraz zastanawiam się, czy faktycznie część pod zgrubieniem jest podkładką, na której szczepiono, czy po prostu korzeniem, a drzewko wcale nie jest szczepione na pniu...

Rozważam wykopanie jabłonki i posadzenie jej powtórnie, głębiej. Poradźcie proszę, czy to dobry pomysł. A jeśli nie - jak ratować drzewko?
Pozdrawiam serdecznie.
sylwia_slomc... 20:28, 03 wrz 2025

Posadzona była dobrze, ale albo podkładka była użyta za słaba do tej odmiany, albo coś pod ziemią zjadło korzenie lub podkopało i jest w powietrzu przez co się przewraca na wietrze.
Wykop obejrzyj czy są korzenie. Jak są posadź od nowa i mocno skróć koronę, zostawiłabym coś na kształt małej kulki na razie. na wysokości tych dolnych gałązek Żeby poszła energia w korzeń, a nie w gałęzie. Trzyletnie drzewko powinno być już mocno ukorzenione.
LIDKA 21:08, 03 wrz 2025

Sylwia dobrze pisze
A ja dodam że trzeba je zapalikować porządnie. 3 kołki i szerokie gumy.
Naciągi do młodych drzewek nie są dobre zwłaszcza nie elastyczne.
LIDKA 21:09, 03 wrz 2025

P.s. ja bym zakopała te część pod szczepieniem. Tak aby szczepienie było 2 cm nad ziemią.
kasmaj 21:49, 03 wrz 2025

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Tak zrobię - przytnę koronę jeszcze mocniej, tak jak sugerujecie, wykopię i obejrzę.
Jeśli to, co widać nad ziemią jest faktycznie podkładką, wkopanie głębiej nie zaszkodzi? Spotkałam się z informacją, że zakopanie części pnia może doprowadzić do gnicia szyjki korzeniowej. Zakładałam, że podkładkę powinnam traktować jak pień.
Chciałam uniknąć palikowania, bo pod ziemią jest wkopany system do nawadniania i niedaleko drzewka biegnie rura z wodą. Odkąd jedną rurę 'zapalikowałam', wstrzymałam się z wbijaniem palików... Coś wymyślę z tymi palikami, bez nich się chyba nie obejdzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies