Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Powitania » Cześć!!

Cześć!!

nina22 11:43, 23 gru 2025

Cześć wszystkim!
Bardzo się cieszę, że zarejestrowałam się na tym forum. Mam niewielki ogród od około 5 lat. Mam nadzieję, że wiele się od Was nauczę i będę mogła podzielić się swoim doświadczeniem.
Z najlepszymi życzeniami!
LIDKA 15:13, 23 gru 2025

Nina witaj. To pokazuj co tam masz. Ogrodujemy podobny czas.
Pozdrawiam
Eliza26 19:12, 20 sty 2026

Witam wszystkich. Na razie trudno mi się tu poruszać, ale mam nadzieję, że się nauczę. Szukam miejsca, gdzie mogłabym zadać pytanie z kategorii uprawy warzyw, ale nie widzę. Pozwolicie więc, że tu zapytam - co niewłaściwego robię w uprawie bądź w przechowywaniu czosnku , że co roku mi tak zasycha - jak na fotce.
Cześć główek.jest w porządku, ale większość do wyrzucenia
hankaandrus_44 20:21, 20 sty 2026

Wydaje mi się, że cała procedura przed wykopaniem i potem ma znaczenie. Nie wszystkie główki zasychają na grządce jednocześnie. Dlatego po wyrwaniu/ decyduje tu faza zasychania pędów/
trzeba je jeszcze dosuszyć. Kiedyś ogrodnicy suszyli czosnek na płotach, teraz trzeba znaleźć przewiewne pomieszczenie i przesuszać około tygodnia, albo i dłużej, bez ogławiania. Dopiero potem ogławiać. I jeszcze raz suszyć, dopiero potem je pozbawiać wierzchnich łusek. Ale może ja mam stare wiadomości, spytaj u Basi i Romka, oni sadza czosnek.
Powodzenia.

Basieksp 22:18, 20 sty 2026

My uprawiamy czosnek zimowy, Harnaś, sadzimy go w foli, w połowie listopada. Usuwamy pędy kwiatostanowe, nie pozwalamy im zakwitnąć. Wyrywamy gdy zaczyna żółknąć, tak gdy cztery, pięć liści zaschnie. U nas jest to około połowy lipca. Wyrywany go gdy ziemia jest sucha. Do suszenia nie obrywamy liści i korzeni. Taki nie oczyszczony wieszamy w drewutni, w zacienionym przewiewnym miejscu, na dworze pod zadaszeniem. Nie na słońcu. Wisi tam kilka tygodni. Przed zabraniem do domu oczyszczamy go na sucho, tak tyylko trochę, nie myjemy, nie skubiemy całkowicie z łusek i w główkach trzymamy w ciemnym chłodnym miejscu. U nas się to sprawdza, ale czasami też trzeba coś wyrzucić.
hankaandrus_44 13:14, 21 sty 2026

Dziękuję, Basiu. Ja już od dekady czosnku nie sadzę. Mam w glebie jakieś patogeny, i czosnek mi butwieje jeszcze prawie nie wykształcony w główki. Kilka główek kupuję przy konserwacji ogórków, a potem wg potrzeby, dokupuje systematycznie.
Zimowej odmiany nie mam, na Harnasie muszę polować na targu, ale to też niewiadomy zakup.

Instrukcja przyda się nie tylko mnie, ale i Ninie, i innym ogrodnikom. Bo to są takie niuanse przez lata doświadczeń zauważone.
Jeszcze raz dziękuję.

Basieksp 20:51, 21 sty 2026

Haniu my też się uczymy, często na błędach i nie zawsze się udaje Ale miło, że może ktoś skorzysta z małej ściągi.
Eliza26 16:19, 28 sty 2026

Bardzo Wam dziewczyny dziękuję za te informacje. Mój czosnek posadzony pod koniec października przykryty grubą śnieżną pierzynką. Po wykopaniu ok połowy lipca zrobię tak , jak radzicie. Ja główki od razu obrywałam i suszyłam w lekkim słoneczku, lekkim półcieniu.
Poza tym poszukam.na kolejne sadzenie Harnasia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies