Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Cebulowe » Jak przechować cebulki lili do marca?

Jak przechować cebulki lili do marca?

Mimina 22:05, 18 sty 2026

Proszę o podpowiedź co zrobić z może i fortunnym zakupem, ale z pewnością niefortunną wysyłką.Kupiłam cebulki lili, które sprawdziły się w ubiegłym roku na mojej działce... niestety zamiast wysyłki w marcu sprzedawca zafundował mi wysyłkę teraz, a nie za dwa miesiące jak obiecywał. Nie wiem jak przechować cebule, ponieważ są teraz kosmiczne mrozy... jednak próbować jakos sadzić w doniczkach na balkonie (wydaje mi się, że zamarzną), czy włożyć do lodówki gdzie jednak panuje dodatnia temperatura?
sylwia_slomc... 10:47, 19 sty 2026

Najlepiej byłoby je w pojemniku posadzić i przenieść w chłodne wilgotne miejsce np piwnica bez ogrzewania, garaż, ale nie blaszak i nie podlewać, albo w chłodne suche, ale pilnować by ziemia nie wyschła na kamień. Nie chodzi o to by wystartowały ze wzrostem, ale by cebulki za bardzo nie przeschły lub nie wdały się choroby grzybowe. Lub zasypać korą/ trocinami i również wynieść w ciemne chłodne miejsce, zaglądając do nich przynajmniej co dwa trzy tygodnie w jakim są stanie.