Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » żywoplot ze świerka serbskiego

żywoplot ze świerka serbskiego

El_Kar 15:32, 22 lut 2026

Dzień dobry Wszystkim,
Przeglądam fora i przygotowuję się do posadzenia roślin wokół mojej działki. Jest bardzo duża (100mx30m), a obok mnie jest pełno szeregówek i brakować będzie prywatności. Na początku chciałam posadzić świerk serbski, bo jest piękny i bezobsługowy, a właśnie na tej bezobsługowości mi najbardziej zależy. Problem jest jednak w cenie i ilości drzew jaką muszę posadzić.
Czy możecie polecić coś co będzie równie piękne, ale ciut tańsze?
Pozdrawiam
Serdecznie.
LIDKA 18:49, 22 lut 2026

Tu wielokrotnie były takie żywoplotowe rozważania.
Najtaniej wyjdą tuje. Szybko rosną i można kupić małe i tanie. Po 6 latach mają ok 2.5-3 M.

Jaka masz glebę ? Bo moje rosną na glinie a siostry ma piachu. I te na piachu są o połowę niższe.

Mogą być cisy - drogo będzie i wolno rosną.
Żywoploty liściaste -buki i graby. Tu będzie osłona przez sporą część roku a nie cały . I robota z cięciem.

Można posadzić jeszcze żypowploty nieformalne z różnych krzaków. Kaliny bzy berberysy taeuły itp.

Wszystko zależy co chcesz mieć, jaki styl i charakter ma mieć ogród, ile masz miejsca, czasu, kasy itd

Moze zdecydujesz się na wątek, i pokażesz co nieco działki.