Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Brak pomysłu

Brak pomysłu

Ewelka88 10:45, 26 kwi 2026

Proszę o pomoc co zrobić z tym kawałkiem ziemi. Pod płotem rosną maliny. Myślę żeby zrobić rbatę na środku. Mam dwie wierzby hakuro chciałabym je jakoś wykorzystać.
ewsyg 10:47, 26 kwi 2026

Pokaż zdjęcia.
Ewelka88 10:50, 26 kwi 2026

sylwia_slomc... 19:41, 26 kwi 2026

Witaj. Pierwsza najważniejsza rzecz to musisz zrobić zielony podpis pod postami bo nikt drugi raz tu nie trafi bez niego. Druga to pokaż zdjęcia tych wierzb i jeśli są jeszcze jakieś inne rośliny do zagospodarowania to napisz jakie. Potrzebne informacje na temat kierunków świata i jaka jest gleba. Fajnie gdyby było wiadomo czego oczekujesz od ogrodu, jakie ma funkcje spełniać, jakie rośliny Ci się podobają, jakie style ogrodowe. Linie proste czy rabaty faliste. Kto z ogrodu ma korzystać. Dopiero wtedy możemy próbować myśleć nad zagospodarowaniem lub odesłać po inspiracje do konkretnych wątków na forum.
tomekk167 11:04, 26 lip 2026

Witam.
Jest to mój pierwszy post chciałem się przedstawić, a nie chce zakładać nowego wątku więc wpisuje się pod istniejącym lecz nieaktywnym. Nazywam się Tomasz mieszkam w małej miejscowości na Dolnym Śląsku Oława. Od kilku lat jesteśmy szczęśliwym i posiadaczami domku z ogrodem. 4 lata temu założyliśmy trawnik oraz pełne nawodnienie pod cały ogród. Nie mamy za bardzo koncepcji na to by zagospodarować część pod zazielenienie. Nasza koncepcja jest taka by ogród był w miarę naturalny by były rodzime gatunki roślin. Chcielibyśmy by planowane drzewa nie były wyższe aniżeli 6 m wysokie ( ze względu na to że na dachu mamy panele fotowoltaiczne i nie chcielibyśmy sobie w ten sposób zasłonić tych paneli). Bardzo lubimy brzozy, graby, glicynie, hortensje azalie, różaneczniki, katalpy, dąbrówki rozłogowe, lawendy, cyprysy, sosny, klony. Ze względu na to że umiejscowienie tego ogrodu jest od strony drogi tak sobie myślimy żeby kaskadowo od drogi były drzewa i z każdym metrem ogród był coraz niższy czyli kolejno po drzewach krzewy i byliny z przodu tego ogrodu. Cały ogród ma możliwe podłączenie się do już istniejącego nawodnienia jest możliwe to żeby to było zraszane zraszaczami wynurzalnymi lub linią kroplującą. Myślimy o tym żeby przez środek przechodziła jakaś taka ala ścieżka techniczna żeby można było tam się przejść swobodnie lub nawet usiąść przy wieczornej weekendowej ciszy. Załączam zdjęcia z wpisaną różą wiatrów oraz długością tego ogrodu. W związku z tym że niestety nie mamy wiedzy jak to zrobić jak zaplanować taki ogród, lokalnie w filmach ogrodniczych raczej woleliby sprzedać rośliny aniżeli doradzić jak je wkomponować i w aktualną sytuację na ogrodzie zwracam się do was tutaj z prośbą o pomoc odnośnie zaprojektowania lub oferty. Jeśli chodzi o samo wykonanie czyli wkopanie już roślin to dam sobie spokojnie z tym radę. Nie spieszy mi się by ten ogród powstał w krótkim czasie. Chciałbym sobie to rozłożyć nawet na miesiące lub lata ale wiem że bez planu nie jestem w stanie to dobrze zrobić stąd ten post.
tomekk167 11:06, 26 lip 2026

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies