Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Problem z tujami.

Problem z tujami.

Dawid87 16:45, 09 lip 2026

Dzień dobry,

mam problem z tujami, posadzone rok temu duże około 2m tuje. Po tej zimie pojawiły się problemy, jedna trochę zaczęła przysychać. Dodaliśmy korę i mam wrażenie, że to pogłębiło sprawę (za duża wilgoć w glebie?). Zaczęło ich co raz więcej przysychać. Gleba gliniasta ale daliśmy dużo ziemi do iglaków przy wsadzaniu. 3 tuje już wykopane bo uschły całkowicie, kilka też wygląda źle tak jak widać. Braliśmy z sąsiadem za jednym zamachem i u niego tuje mają się dobrze. Był robiony oprysk na grzyby jakiś czas temu. Nie były niczym nawożone póki co. Nie wiem czy to za duża wilgoć (choć teraz je podlewam bardzo rzadko, a że popaduje ostatnio trochę to wręcz w ogóle - gleba nie jest sucha i tak). czy choroba czy coś innego, będę wdzięczny za wszelkie rady.

Pozdrawiam
Dawid
sylwia_slomc... 23:42, 09 lip 2026

Brak zdjęć. Jeśli ziemia do iglaków nie została dobrze wymieszana z rodzimą gliną to rosną jak w nieprzepuszczalnej miednicy i korzenie duszą się w wodzie i gniją. Ale mogły też zostać posadzone za głęboko lub w trakcie sadzenia nie rozluźniono korzeni i nie ukorzeniły się w grunt tzw. pamięć korzeniowa