Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy iglaste » Usychające świerki i kosodrzewina

Usychające świerki i kosodrzewina

Blondynizm 11:05, 14 lip 2026

hej! Jestem nowa tu i mam prośbę o pomoc. Calkiem niedawno kupiliśmy dom z ogrodem. Ogrod jest wielki i piękny natomiast my nie mamy (jeszcze) bladego pojęcia o roślinach. Dużo czytam w internecie i śledzę ogrodnicze konta na yt i ig ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi na poniższy problem:
W ogrodzie jest dużo roślin iglastych. Kilka tyg temu zauważyliśmy że świerki tracą igły. Takich swierkow w ogrodzie sa 4 - 3 obok siebie i jeden od strony drugiego sąsiada. Ponadto kosodrzewina zaczęła miec od pnia brązowe igły i to dosyć sporo. Dzieje sie to na wszystkich kosodrzewinach w ogrodzie.
Moje pytania:
1. Czy świerki umarły z powodu niewystarczającego podlewania?
2. Czy Waszym zdaniem to dobra pora na naturalne brązowienie igieł w sośnie? W internecie mówią że powinno dziać to sie jesienią
3. Czy lawenda i klon japoński nie zaslaniaja sosny i mogą rosnąć w tym miejscu?
4. Czy brązowe liście paprotki mogą mieć cos wspolnego z tymi swierkami?

Wszystkie rośliny sa na agrowłókninie i na tym kora. Wszystko ma okolo 9 lat.

Jako kompletny laik z gory dziękuję za wyrozumiałość dla “głupich” pytań i za wskazówki co z tym robić!
LIDKA 11:33, 14 lip 2026

Pokaż zdjęcia
Adaptację ogrodu bym zaczęła od wywalenia agrowlókniny.
sylwia_slomc... 13:25, 14 lip 2026

Brązowienie igieł wewnątrz sosny, kosodrzewiny czy świerka jest spowodowane starzeniem igieł lub zbyt małej ilości światła docierającego do nich. Często u świerków widoczne jest to na najniższych gałęziach. Ale jeśli dzieje się to na całych gałązkach lub młodych przyrostach to przyczyna będzie zupełnie inna. Igły mogą brązowieć jeśli są zasłaniane klonem palmowym lub lawendą jeśli dotyka kosodrzewiny( swoją drogą, aż dziwne, ze jedno z nich żyje bo kosodrzewiny lubią kwaśne środowisko, a lawenda zasadowe. Ale Lawenda raczej nie ma szans zasłonić dorodnego świerka. Przyczyna może być też atak choroby grzybowej lub szkodnika żerującego w korze lub pniu. Jeśli jednak drzewka brązowieją po całości to być może reagują na suszę fizjologiczną z okresu mrozów zimowych lub ostatnich upałów. Trzeba pamiętać, ze potrzebują wody przez cały rok bo są zimozielone. Zimą gdy grunt zamarza nie mają jak jej pobrać, to samo gdy w upały ziemia wyschnie. A nie widać tych braków od razu bo iglaki nie więdną. Jeśli agrowłóknina jest zbyt blisko pni lub są za grubą ściółką przysypane szyjka i korzenie mogą się dusić. Zwłaszcza świerki są na to wrażliwe.

Bez fotografii trudno cokolwiek stwierdzić można jedynie zgadywać.