Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Problem z klonem

Problem z klonem

j_damian 10:33, 27 lip 2026

Chce dopytać o klona. Ogólnie wygląda ładnie itp nie choruje nie usycha jest podlewamy , obornik raz do roku. Ma już na pewno 5 lat. Nie jest za mały ?? Mam wrażenie że bardzo słabo rośnie heh na pewno był źle wsadzony tzn za mało odpowiedniej ziemi dookoła ... Proszę o porady czy go nawozić czy to normalne itp owocowe drzewa rodziców które są młodsze są już duzo większe...to te z tyłu na pierwszym zdjęciu wklejam zdjęcie w celach poglądowych.
LIDKA 10:44, 27 lip 2026

Jaka u Ciebie gleba ?
sylwia_slomc... 12:03, 27 lip 2026

Jak był sadzony korzenie zostały rozluźnione czy tylko wyjęty z doniczki i wsadzony w dołek? Jeśli nie były poluzowane jest mu się ciężko korzenić w grunt rodzimy. Do tego podkładka chyba była słaba bo pieniek jest cieniutki w stosunku do korony. W tym przypadku trzeba się cieszyć, że jeszcze nie szaleje ze wzrostem bo cienki pień nie utrzyma ciężaru korony. Żeby rosnąć potrzeba przynajmniej 3 lat na ukorzenienie. Dla dobra pnia i zagęszczenia w przyszłości korony należy najdłuższe gałązki przyciąć do długości tych krótszych.
Juzia 12:47, 27 lip 2026

A może jest posadzony za głęboko?
j_damian 14:00, 27 lip 2026

Gleba słaba dużo gliny...prawdopodobnie byl wyjęty z doniczki i posadzony. Co tzn podkładka ?? Czy za głęboko nie wiem jak to sprawdzić. Cos da się z tym zrobić ? Sprawdzić jakie ma korzenie odkopać czy coś. Jak ma mi w takim tempie rosnąć to moze nowego posadzić tak jak trzeba ? Sam nie wiem...5 letni jak dużo większy powinien być ?
sylwia_slomc... 16:08, 27 lip 2026

Podkładka to ten pieniek, a nad nim pod koroną liści pewnie był szczepiony. Szyjka korzeniowa to miejsce w którym z pnia zaczynają wyrastać korzenie, nie może być za głęboko przysypana. P 5 latach powinien zacząć już ruszać ze wzrostem, ale jak nie było rozluźniania korzeni zajmie mu to więcej czasu. Musi dobrze złapać się gruntu rodzimego.
j_damian 18:46, 27 lip 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Podkładka to ten pieniek, a nad nim pod koroną liści pewnie był szczepiony. Szyjka korzeniowa to miejsce w którym z pnia zaczynają wyrastać korzenie, nie może być za głęboko przysypana. P 5 latach powinien zacząć już ruszać ze wzrostem, ale jak nie było rozluźniania korzeni zajmie mu to więcej czasu. Musi dobrze złapać się gruntu rodzimego.

Czy da się coś z tym zrobić? Podkopywać delikatnie ziemię nie naruszając korzeni? I ja wymieszać z nową? Czy nawozić? Czy może lepiej zasadzić od nowa? Czy jak się już ukorzeni to będzie już normalnie rósł czy przez tą słaba glebę już zawsze będzie słabo rósł?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies