Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Blaski i cienie nowego życia » Edycja postu

Blaski i cienie nowego życia

paniprzyroda 19:57, 03 kwi 2020

Uważaj Ula z tą wycinką. Ja chyba za bardzo poszalałam i teraz w domu siedzę. A przecież uważałam, by się nie zgrzać przy pracy, aby nie przewiało... nie ma mocnych, trzeba czekać na prawdziwe ciepło Hortensja może zakwitnąć z bocznych gałązek, tylko kwiaty będą później i mniejsze, tak kwitły u mnie w zeszłym roku.
Urszulla 09:03, 04 kwi 2020

Kindzia napisał(a)
Wątpię Ula czy ta ogrodówka zakwitnie...może zdjęcie z takiej perspektywy niefortunnej zrobione, ale ona jakaś taka krótka jest...

Masz wypasionego tego ciemiernika, nie marudź, bo ładnie wygląda

To oczywiste że ogrodówka w tym roku nie zakwitnie ale już wypuszcza nowe przyrosty i liczę że w tym sezonie się wreszcie pozbiera.

Urszulla 09:07, 04 kwi 2020

Milka napisał(a)
Moje ogrodówki przymroziło, też nie wiem jak z kwitnieniem będzie. Sporo chyba gałązek wytnę, dobrze że od ziemi idą nowe.

Przymroziło? Przecież zimy nie było.

Irenko pamiętasz sadzonkę rozplenicy BB? Wczoraj cięłam wielkie kępy, mam 3 normalnie nawet nie da się ruszyć żeby podzielić. Bardzo je lubię

Urszulla 09:17, 04 kwi 2020

paniprzyroda napisał(a)
Uważaj Ula z tą wycinką. Ja chyba za bardzo poszalałam i teraz w domu siedzę. A przecież uważałam, by się nie zgrzać przy pracy, aby nie przewiało... nie ma mocnych, trzeba czekać na prawdziwe ciepło Hortensja może zakwitnąć z bocznych gałązek, tylko kwiaty będą później i mniejsze, tak kwitły u mnie w zeszłym roku.

W poprzednią sobotę rzeczywiście poszalałam. Teraz rozkładam pracę

Wczoraj trochę wyczyściłam rabatę za to zdewastowałam trawnik Ale lubię ten stan jak wszystko nisko przycięte. Można zastanowić się nad upychaniem. Zdecydowanie u mnie na tej południowej stronie świetnie sprawdzają się prymulki i oczywiście hiacynty, później żonkile. A na majowe chwile orliki, nawet pozwalam im się wysiewać- wszystki siewki wczoraj zostawiłam bo dzięki nim zadarnianie rabaty za darmo i kwiatki są zanim hortensje zaczną kwitnąć. Poza tym trudno na tą patelnię dobrać rośliny a te się sprawdziły.

Milka 09:17, 04 kwi 2020

Pamiętam, oj giganty juz masz ja też swoich nie dzielę, za ciężko
Mam 2 do wykopania, nie wiem, jak się zabrać do tego
Urszulla 09:23, 04 kwi 2020

Moje wczorajsze przemyślenia są takie że nie chcę djuż dużych traw. To co mam jest aż ponad. Wolę te niższe, miskanta ML i rozplenice i wszystkie małe.
Przy samym wyjściu też wycięte, chwilowo łysawo.

Planowałam w zeszłym roku coś zimozielonego dać, rozplenica miała iść do przodu, ale chyba muszę to odłożyć.

Jeszcze przy okazji pracy nowe sadzonki się uzbierały- gotowce jak ze szkółki, pójdą do " przedogródka" - nazywam ją rabatą wejściową gdzie ciągle reorganizuję i przerabiam.

Milka 09:31, 04 kwi 2020

U mnie miskanty ML, to giganty, średnica kępy na dole po cięciu, to ponad 60cm.
kasiek 20:56, 04 kwi 2020

Ogrodówki przymroziło teraz, wiosenne przymrozki, mnie odmianowej o pstrokatych liściach tez umarzły świeżo puszczone listki, a na szczytach są przecież pąki. Robota wre u Ciebie, lubie taki wiosenny ruch
Urszulla 22:45, 07 kwi 2020

Milka napisał(a)
U mnie miskanty ML, to giganty, średnica kępy na dole po cięciu, to ponad 60cm.

U Ciebie zawsze dorodne

A u mnie odsłoniło się poletko i znów myślę czym upchać przestrzeń między trawami.

W górnej części są róże Artemis i między trawami orliki, przetaczniki i szałwie.

A pod jabłonka były rozchodniki i jakoś źle się miały, część wygniła.

Urszulla 22:54, 07 kwi 2020

kasiek napisał(a)
Ogrodówki przymroziło teraz, wiosenne przymrozki, mnie odmianowej o pstrokatych liściach tez umarzły świeżo puszczone listki, a na szczytach są przecież pąki. Robota wre u Ciebie, lubie taki wiosenny ruch

Teraz znowu upał i sucho.
A trochę podkrzesałam na dole tuje i się odsłaniają miejsca do sadzenia. A tu ptaszkowe poidełka- tymczasowe są już 3 sezon.