Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 21:22, 11 kwi 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Bogdziu, czy śnieg już u ciebie stopniał? U mnie tylko resztki zostały w cieniu, za to rzeka trzy razy szersza od wody z roztopów. Jest mokro, ale ja już dzisiaj ostro wzięłam się do pracy w ogrodzie. Ptaki śpiewają jak oszalałe, a pszczoły lgną do każdego, nawet malutkiego krokusika, a i komary już widziałam. Dzisiaj uratowałam jaszczurkę przed kotami (jedną, druga padła ofiarą - nie zdążyłam). Serdecznie cię pozdrawiam

Niestety jeszcze dużo śniegu ale już cieńszy . Krokusy jutro mam zamiar odkopywac ale na kwitnienie jeszcze trzeba będzie poczekac.Koty niestety polują na wszystko co się rusza, nie przepadam z nimi , chyba ze to domowe , zapasione , takie co już nie polują.Pozdrawiam Agnieszko.
Bogdzia 21:23, 11 kwi 2013

monteverde napisał(a)

W maju? no i podobnież nie wysoki po 10 latach 125-150 cm?

Ja mam go akurat 10 lat ale jest wyższy na pewno niz 150cm.
barbara_kraj... 21:49, 11 kwi 2013

U mnie ma być pierwsza noc bez przymrozków. Irysy w donicach zostawiam na balkonie, niech się hartują
Bogdzia 22:16, 11 kwi 2013

barbara_krajewska napisał(a)
U mnie ma być pierwsza noc bez przymrozków. Irysy w donicach zostawiam na balkonie, niech się hartują

U mnie już ta ostatnia noc była na plusie.Niech ten snieg topnieje.
Madzenka 23:17, 11 kwi 2013

Bożenko melduję, że u mnie jeszcze 30 min temu było +11....
Buziam i życzę szybkiego stopnienia śnoegu
agniecha973 00:00, 12 kwi 2013

U mnie jest teraz +9. Ale nie wiem czy ta licytacja Bogdzi nie denerwuje, bo też chciałaby cieplej.

Bogdziu, diś przyuważyłam jakiegoś nowego ptaszka, ale nie mam zdjęć, więc znowu zagadka . Wielkość średnia - coś jak szpak, kolor - szary, ale brązowawa główka. Szukałam i najbardziej pasowałby słowik rdzawy, ale mój miał tylko głowę w takim rdzawym kolorze. Coś Ci przychodzi do głowy?

Jutro zrobię zdjęcia rh Brigitte i podpowiesz co może im dolegać. To raczej nie są uszkodzenia mrozowe, bo 1 jest najgorszy, drugi średni, a trzeci OK a rosną obok siebie. Podejrzewam zalegające liście jesiona (ja ich nigdy stamtąd nie grabię i zapomniałam o powierzchni wokół rh), bo kilka gałązek przywiędło i odpadają całe ubiegłoroczne przyrosty. Kolor jest ładny, ciemnozielony, ale chyba za mokro przez te liście miały. Dopiero niedawno się musiało to stać, bo tydzień temu oglądałam i było OK. Chyba, że coś je od dołu podgryzło.
monteverde 00:10, 12 kwi 2013

Bogdzia napisał(a)

Ja mam go akurat 10 lat ale jest wyższy na pewno niz 150cm.

sprawdzałam, różnie piszą nawet do 2 m ups u mnie teraz pada deszczyk
Bogdzia 08:02, 12 kwi 2013

Marzena2007 napisał(a)
Bożenko melduję, że u mnie jeszcze 30 min temu było +11....
Buziam i życzę szybkiego stopnienia śnoegu

Jak szłam spac koło 23 było 6 stopni więc też nie najgorzej ale śniegu ciągle dużo.
Bogdzia 08:03, 12 kwi 2013

monteverde napisał(a)

sprawdzałam, różnie piszą nawet do 2 m ups u mnie teraz pada deszczyk

Mógłby u mnie popadac a nie chce.
Bogdzia 08:07, 12 kwi 2013

agniecha973 napisał(a)
U mnie jest teraz +9. Ale nie wiem czy ta licytacja Bogdzi nie denerwuje, bo też chciałaby cieplej.

Bogdziu, diś przyuważyłam jakiegoś nowego ptaszka, ale nie mam zdjęć, więc znowu zagadka . Wielkość średnia - coś jak szpak, kolor - szary, ale brązowawa główka. Szukałam i najbardziej pasowałby słowik rdzawy, ale mój miał tylko głowę w takim rdzawym kolorze. Coś Ci przychodzi do głowy?

Jutro zrobię zdjęcia rh Brigitte i podpowiesz co może im dolegać. To raczej nie są uszkodzenia mrozowe, bo 1 jest najgorszy, drugi średni, a trzeci OK a rosną obok siebie. Podejrzewam zalegające liście jesiona (ja ich nigdy stamtąd nie grabię i zapomniałam o powierzchni wokół rh), bo kilka gałązek przywiędło i odpadają całe ubiegłoroczne przyrosty. Kolor jest ładny, ciemnozielony, ale chyba za mokro przez te liście miały. Dopiero niedawno się musiało to stać, bo tydzień temu oglądałam i było OK. Chyba, że coś je od dołu podgryzło.

Obawiam się że zbyt długo były bez wody czyli całkiem odwrotnie niż Ty. Ziemia długo była zamarznięta i nie mogły pobierac jej z podłoża , ale w tej chwili pomyslałam że u Ciebie jest inaczej niż u mnie , dużo cieplej więc nie wiem. Co do ptaka to podejrzewam kapturkę czyli pokrzewkę czrnołbistą. Wygląda tak jak na poniższym zdjęciu ale samica ma brązową czapeczkę. Tak wyglądał?