Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 19:48, 01 paź 2013

kachat napisał(a)
Ja tu sobie zaznaczę, aby jeszcze popodczytywać, choć już byłam, różnymi drogami przyszłam, nie raz

Kasiu zapraszam , każda droga dobra ale wiadomo że najkrótsza jest najlepsza.Pozdrawiam serdecznie.
Bogdzia 19:50, 01 paź 2013

rozajerycha napisał(a)

Szpaki upss już znikam i języka nie wtykam

Marta miło Cię znów widziec. Długo Cie nie było . Mam nadzieje ze wszystko u Ciebie w porzadku i zdrówko też dopisuje , czego serdecznie życzę i buziaki przesyłam.
Bogdzia 19:51, 01 paź 2013

rozajerycha napisał(a)

Pięknie Bogdziu
Tęsknie,ściskam i pozdrawiam

Mam nadzieje ze w przyszłym roku będzie okazja by się spotkac.
Bogdzia 19:53, 01 paź 2013

Elik napisał(a)
Dzięki Bogdziu, nastawiam się na sierpień Wiem, wiem....to cały rok jeszcze. Ale przynajmniej będzie trochę czasu na myślenie i na szukanie inspiracji

Troche szkoda ze nie możesz w tym roku posadzic ale wiadomo że najpierw trzeba inne rzeczy wykonac , tak więc za rok pamiętaj o wszystkich uwagach bo nawet to co wydaje sie mało ważne w rzeczywistości jest bardzo ważne przy uprawie rh.Pozdrówka.
Bogdzia 19:57, 01 paź 2013

Ostatnio sporo było o zimowitach to dzis zdjęcia moich choc nie wszystkich.

Bogdzia 19:58, 01 paź 2013

A te były wczoraj przesadzane więc wyglądają kiepsko.

paniprzyroda 20:22, 01 paź 2013

Bardzo ładne zimowity, szczególnie te białe. Widzę, że działasz trochę w ogrodzie. Ja w tygodniu nie mam czasu, ale coś porobiłam w sobotę. Kupiłam brakujące róże, 6 sztuk, cisy i kulki bukszpanowe, jednak nie tyle, ile chciałam. Wszystko posadziłam, kończąc przy latarniach - dobrze, że są naprzeciwko ogrodu. Teraz czas na cebulowe. Zastanawiam się, czy mieszać najpierw tę moją glinę z kompostem? Nigdy tyle cebul nie sadziłam, zresztą przy leśniczówce jest dobra ziemia, więc się zbytnio nie przejmowałam. W szkółce różanej oglądałam też różę Kutno, to różowa miniatura, znajomy twierdzi, że nie zachwyca go w uprawie. Ściskam i pozdrawiam.
Bogdzia 20:32, 01 paź 2013

paniprzyroda napisał(a)
Bardzo ładne zimowity, szczególnie te białe. Widzę, że działasz trochę w ogrodzie. Ja w tygodniu nie mam czasu, ale coś porobiłam w sobotę. Kupiłam brakujące róże, 6 sztuk, cisy i kulki bukszpanowe, jednak nie tyle, ile chciałam. Wszystko posadziłam, kończąc przy latarniach - dobrze, że są naprzeciwko ogrodu. Teraz czas na cebulowe. Zastanawiam się, czy mieszać najpierw tę moją glinę z kompostem? Nigdy tyle cebul nie sadziłam, zresztą przy leśniczówce jest dobra ziemia, więc się zbytnio nie przejmowałam. W szkółce różanej oglądałam też różę Kutno, to różowa miniatura, znajomy twierdzi, że nie zachwyca go w uprawie. Ściskam i pozdrawiam.

Miło ze znów zajrzałas Mariolko.Ja troszke pracuje w ogrodzie ale nie za wiele , już nie ta kondycja co kiedyś. Dziś wykopałam mieczyki , jest jeszcze sporo pracy ale co nie zrobię teraz to wiosną sie zrobi.Kiedyś tez pracowałam przy latarniach ale teraz drzewa wielkie urosły i latarnie już ogrodu nie oświetlają.Jak masz dobrą ziemie to nie narabiaj sie i nie dokładaj kompostu bo tulipany i tak będą piękne a nie napracujesz sie za bardzo, zdrowie trzeba oszczędzac. Jak nie ma konieczności to nie ma się co na śmierc zapracowywac.. Szkoda że Kutno nie zachwyca bo miło miec różę o takiej lokalnej nazwie, ale inne też miło miec więc może jednak angielkami zastąp?Ja jeszcze cebulowych nie sadzę (poza kilkoma tulipankami) , ma byc jeszcze ciepło to się zdąży posadzic.Marzą mi się ciągle grzyby w większej ilości ale mój las w tym roku skąpi ich bardzo, pewnie przez wycinkę zmieniły się warunki . Pozdrówka serdeczne Ci śle i dla pozostałych członków miłej Rodzinki również.
eliza3 20:53, 01 paź 2013

Czytam, że przesadzałaś zimowity... właśnie się zastanawiałam czy teraz można ?
Mam parę cebul, które niezauważone przy wykopywaniu zostały w ziemi i teraz zaakcentowały swoją obecność nie tam gdzie trzeba.
Podobają mi się u Ciebie te pełne, bardzo ładne, czy też mają takie wysokie ogonki, jak te pojedyncze, czy są bardziej "przyziemne"?

paniprzyroda 20:57, 01 paź 2013

Dziękuję za pozdrowienia w imieniu rodzinki. Mówiąc o kompoście miałam na myśli glinę w nowym ogrodzie, planuję tam posadzić czosnki, kilka gatunków w dużych ilościach w różance, szafirki i iryski. Czosnki i szafirki bezpośrednio do gruntu, irysy w koszyczkach. Myślę, że czosnki będą również chronić róże przed szkodnikami. Tulipany będę sadzić w donicach i dołować. Wiosną będą stały pomiędzy kulami bukszpanowymi w alejce wejściowej. A kondycję mogę już tylko powspominać, to już nie to, co kiedyś... Jednak wiosną mam więcej pracy w ogrodzie, dlatego pewne rzeczy wolę zrobić teraz. Życzmy sobie ciepłej jesieni i znośnej zimy, bo w lasach wrzosy kwitną na całej długości pędów, a to wróży tęgą i długą zimę.