Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 09:59, 24 paź 2013

mira napisał(a)
Bogdziu ale się uśmiałam z Twoich zakupów a to w kontekście ostatniej naszej wymiany o cebulach - miało nie być juz
rozumię zakup i zobaczymy czy się powstrzymam bo castoramę mam blisko - na razie oglądam zdjęcia z maja i stwierdzam, że ogród jest upstrzony kolorami i musżę to jakoś ogarnąć i nie sadzić cebul tulipanów jakie się nawiną - no ale jak takie okazje się trafiają to jak przejść obok

pozdrawiam i fajnego sadzenia życzę

Miałam takie same obiekcje odnośnie kolorów jak te cebulki kupowałam ale ponieważ u mnie one są upychane w miejsca przeróżne to i żadnego efektu sie nie spodziewam, po prostu będą większe ilości wiosennych kwiatów, o kompozycjach muszę zapomniec z braku miejsca na dobrą ekspozycję.Mysle ze i tak będe zadowolona bo patrzec na taką róznorodnośc tez jest fajnie. Pozdrawiam Miruś.
Bogdzia 10:02, 24 paź 2013

U mnie dziś w nocy padało i teraz też pada.Jest 14 stopni. Podleje ogródek i mam nadzieje ze przestanie tak przynajmniej zapowiadali w prognozie że po południu już bez deszczu. Miłego dnia wszystkim życzę.
Rench 10:33, 24 paź 2013

Ja nie wiem,że wy takie tanie znajdujecie,byłam kilka dni temu w praktikerze i jeszcze w jakimś budowlanym (bo ja jestem na etapie remontów w chacie)
były piękne czerwone tulipki jak Twoje Bogdziu ,ale kiedy zobaczyłam cenę 9,99 zł za woreczek mały,to mnie poparzyło

Milka 10:59, 24 paź 2013

U mnie nadal sucho, ale że dzień krótki na prace zostaje weekend, dlatego niech u mnie pada od wieczora, ale w niedzielę
Wiosną będę śledzić nasadzenia cebulowe, bo jednak też poszalałaś
Bogdzia 11:33, 24 paź 2013

Rench napisał(a)
Ja nie wiem,że wy takie tanie znajdujecie,byłam kilka dni temu w praktikerze i jeszcze w jakimś budowlanym (bo ja jestem na etapie remontów w chacie)
były piękne czerwone tulipki jak Twoje Bogdziu ,ale kiedy zobaczyłam cenę 9,99 zł za woreczek mały,to mnie poparzyło

W poprzednim tygodniu faktycznie takie były ceny bo ja tez kupowałam , 9,99 to już była przecena z prawie 13 zł a w tym tygodniu znów przecenili i wszystko po 3 zł jak leci.
Bogdzia 11:36, 24 paź 2013

irena_milek napisał(a)
U mnie nadal sucho, ale że dzień krótki na prace zostaje weekend, dlatego niech u mnie pada od wieczora, ale w niedzielę
Wiosną będę śledzić nasadzenia cebulowe, bo jednak też poszalałaś

W sumie faktycznie troche cebul kupiłam ale ponieważ jak pisałam nie mam miejsca w którym dałoby sie je wyeksponowac to widoków pięknych pewnie nie bedzie, ale i tak badą cieszyc bo wiosenne kwiatki zawsze cieszą.Najbardziej brak mi areału, tyle bym jeszcze chciała posadzic.Miłego dnia Irenku u troszke deszczyku też zyczę.
Milka 11:40, 24 paź 2013

E tam, nie będzie takimi plamami, jak sadziłąś efekt będzie pierwszorzędny ja to wiem
Bogdzia 11:51, 24 paź 2013

irena_milek napisał(a)
E tam, nie będzie takimi plamami, jak sadziłąś efekt będzie pierwszorzędny ja to wiem

Irenko niezbyt plamami sadzę bo nie mam miejsca na plamy a poza tym głównie kupiłam mieszanki choc niezbyt to lubię . gdybym miała miejsce to pomyślałabym o plamach i doborze kolorów ale ja tylko małe kawałeczki ziemi znajduję więc sadzę bez ładu i składu ale lepiej miec tak niż wcale. Zawsze można chociaż do wazonu ściąc a moja synowa uwiebia dostawac do wazonu więc sadzę . Wnuczki kochają żeby im ucinac po jednym z każdego rodzaju , każdy inny więc mieszanki akurat do tego sie nadają. Chcę zaspokoic ich potrzeby niech sie cieszą i podziwiają różnorodnośc , bardziej ogród pokochaja.Mój ogród ma byc jak należy na kwitnienie rh i na jesień , reszta jak sie uda a niestety nie uda sie miec zawsze ładnie. Moze gdybym była młodsza mogłabym sobie pozwolic na większa różnorodnośc nasadzeń ale w moich latach muszę myslec również a moze przede wszystkim o tym by miec coraz mniej pracy. Buziaczki Ci przesyłam.
monteverde 12:33, 24 paź 2013

Bogdzia napisał(a)
Miałam już nie kupowac nastepnych cebulek ale wracajac z cmentarza wstąpiłam do Castoramy a tam jeszcze bardziej obnizyli ceny. Wszystkie paczki cebulek były po 3zł. W niektórych było po 20 cebulek np iryski , w innych po 25 -krokusy, w niektórych po 10 lub 5- tulipany a jeszcze w innych po jednej - zimowity.Ostatnio już po przecenie były po 5 zł.No musiałam po takiej cenie jeszcze kupic żeby nie wiem co . Mój M powiedział ze w tym roku postanowiłam karmic nie tylko ptaki ale równie obficie nornice, niech sobie gada , troszke jednak kupiłam.

Był tez torf, który całkiem dobrze wygląda i jest polskiej produkcji. Dotąd sadziłam wszystkie rh w torfie który płaciłam po 16,50-18,50 a ten jest po 9,90 więc dużo tańszy . Wygląda nie gorzej od tamtego i pisze na worku że ma odpowiednie ph wiec tez kupiłam na próbę. Nie wiem jak sie sprawdzi ale ponieważ zawsze ostrzegam przed torfem z marketów to teraz uczciwie przyznaję że ten daje nadzieje na dobre efekty a przy tym jest bardzo tani.

To torf który dotąd kupowałam a na drugim zdjeciu ten z Castoramy.

No to teraz idę na spacer po Waszych ogrodach.

Bogdziu świetne zakupy szczególnie zimowity, bo są drogie te pełne pozdrawiam
Milka 12:53, 24 paź 2013

Bogdzia napisał(a)

Irenko niezbyt plamami sadzę bo nie mam miejsca na plamy a poza tym głównie kupiłam mieszanki choc niezbyt to lubię . gdybym miała miejsce to pomyślałabym o plamach i doborze kolorów ale ja tylko małe kawałeczki ziemi znajduję więc sadzę bez ładu i składu ale lepiej miec tak niż wcale. Zawsze można chociaż do wazonu ściąc a moja synowa uwiebia dostawac do wazonu więc sadzę . Wnuczki kochają żeby im ucinac po jednym z każdego rodzaju , każdy inny więc mieszanki akurat do tego sie nadają. Chcę zaspokoic ich potrzeby niech sie cieszą i podziwiają różnorodnośc , bardziej ogród pokochaja.Mój ogród ma byc jak należy na kwitnienie rh i na jesień , reszta jak sie uda a niestety nie uda sie miec zawsze ładnie. Moze gdybym była młodsza mogłabym sobie pozwolic na większa różnorodnośc nasadzeń ale w moich latach muszę myslec również a moze przede wszystkim o tym by miec coraz mniej pracy. Buziaczki Ci przesyłam.

Pięknie to ujęłaś, bardzo mądre podejście i oby nam się udało, tę miłość do ogrodu zaszczepić
moja córcia na razie woli inna bajkę