Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Madzenka 08:04, 27 paź 2013

U mnie szaleją dzisiaj sikorki, poprostu urwisy w ogrodzie. Wyprawiają takie akrobacje i szaleństwa, że chyba są najedzone i szczęśliwe?
Wreszcie dorobiłam się prawiedrzewek i mam nadzieję na duuuużo ptaków w stołówce. Bożenko kiedy zaczynasz dokarmiać ptaki?
hanka_andrus 08:22, 27 paź 2013

Bożenko,wg mnie to nie są grzybki do jedzenia. Pierwszy nie mogę stwierdzić jednoznacznie, ale to nie gąska siwa. Brakuje mi tu wzdłużnych ciemnych smużek od środka kapelusza, no i nie widzę blaszek i trzonu, powinny być lekko żółtawe.Smak mąki jest tu też wskaźnikiem.
A drugi to jakaś maślanka chyba, tych też nie zbieram. Wśród nich są trujące.
Ogólnie o tej porze, to z blaszkowych- tylko opieńka ciemna do pozysku.
Miłej niedzieli.
Bogdzia 08:49, 27 paź 2013

hanka_andrus napisał(a)
Bożenko,wg mnie to nie są grzybki do jedzenia. Pierwszy nie mogę stwierdzić jednoznacznie, ale to nie gąska siwa. Brakuje mi tu wzdłużnych ciemnych smużek od środka kapelusza, no i nie widzę blaszek i trzonu, powinny być lekko żółtawe.Smak mąki jest tu też wskaźnikiem.
A drugi to jakaś maślanka chyba, tych też nie zbieram. Wśród nich są trujące.
Ogólnie o tej porze, to z blaszkowych- tylko opieńka ciemna do pozysku.
Miłej niedzieli.

Zrobiłam mu zdjęcie od spodu ale chyba masz racje że nie sa to gaski choc ja na gaskach się nie znam,

Dzięki Haniu za obejrzenie i miłego dnia życzę.
Bogdzia 08:54, 27 paź 2013

Marzena2007 napisał(a)
U mnie szaleją dzisiaj sikorki, poprostu urwisy w ogrodzie. Wyprawiają takie akrobacje i szaleństwa, że chyba są najedzone i szczęśliwe?
Wreszcie dorobiłam się prawiedrzewek i mam nadzieję na duuuużo ptaków w stołówce. Bożenko kiedy zaczynasz dokarmiać ptaki?

Sikorki czasem lubia tak poszalec głównie jesienią i na końcu zimy. Na razie mają co jesc bo wszedzie pełno nasion a i owady jeszcze można upolowac.U mnie przez cały rok jest jeden wiszący karmnik z ziarnem a one korzystają z niego kiedy chcą.Miłego dnia.
Bogdzia 08:58, 27 paź 2013

irena_milek napisał(a)

Patrzymy z M. na te kolory jesieni i podziwiamy zielone rh na ich tle.....i marzymy, kiedy u nas takie będą

Irenko Twoje rh juz sa śliczne, jak na nie patrzyłam to właśnie o tym myslałam . Moj najstarszy ma 12 a może i 13 lat ale był kupiony mniejszy niż Twoje więc za 10 lat na pewno będziesz miała widoki lepsze niż u mnie bo moje były sadzone w bardzo różnym czasie i większośc ma około 5-6 lat.Pozdrówka serdeczne.
Bogdzia 09:00, 27 paź 2013

GorAna napisał(a)

....i co by tu napisac?......przecież każde słowo zbędne.........
Pozdrawiam

Te widoki to już nie moja zasługa, nie dośc ze dostały mi się buki to jeszcze rosną po wschodniej stronie działki i zachodzace słonko pięknie je oświetla.Pozdrawiam Aniu,
Bogdzia 09:02, 27 paź 2013

agniecha973 napisał(a)
Na zdjęciach drugi plan podświetlony jak reflektorami. U mnie ten sam efekt był w piątek przy wschodzie słońca. Wybiegłam z aparatem, cyk, a tu komunikat - brak karty. Wszczęłam poszukiwania i nie znalazłam. Słońce się podniosło, efekty świetlne szl.g trafił. Kartę znalazłam za jakiś czas u dziecka w komputerze.

Tak to jest jak wiele osób użytkuje te same rzeczy , u mnie tylko ja sie zajmuję fotografią więc zawsze wiem gdzie czego szukac. To Tobie ładnie oświetla słonko wschodzace a mnie zachodzace. Miłego dnia Agnieszko.
Bogdzia 09:06, 27 paź 2013

elzbieta_g napisał(a)

istny listing niezastąpiony atrybut jesieni pięknej jesieni

Brzydkie liście np z drzew owocowych zostały zebrane kosiarką a bukowych wogóle nie zbieramy bo chcemy żeby las rzadził się swoimi prawami , nie zbieram równiez liści z brzóz , sa drobniutkie i same się rozkładają ale tworzą odpowiednią glebę dla grzybów i często pod brzozami są kozaki.Miłego dnia.
Bogdzia 09:07, 27 paź 2013

barbara_krajewska napisał(a)

Oczy mrużę, bo taki blask!

Nie trwa to długo Basiu bo słonko jesienne dośc szybko zachodzi ale widok jest fajny , bardzo go lubię.Pozdrówka.
Bogdzia 09:08, 27 paź 2013

Ewa napisał(a)

To ja biorę kalendarz i zaznaczam 24 maj zaraz Sylllwii napiszę
Bogdziu piękne Twoje jesienne zdjęcia

Miłej niedzieli

Cieszę sie ze się wybieracie , bedzie mi bardzo miło. Buziaczki.