Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 20:43, 30 mar 2016

eda napisał(a)
piękności drogie są do kupienia ? i chyba trzeba sadzić przy płotach i zostają już w ziemi nie trzeba wykopywać ? tak z ciekawości pytam bo kwiat jak smoluszki moje pomarańczowe

Dlaczego przy płotach, raczej w lesnym środowisku ale nie za bardzo zacienionym.Zobacz cenę i gatunki w Lilypol-u.Wykopywac co kila lat się powinno bo uciekaja do ziemi ale ja wykopuję dosc często jak widzę ze cebulki maja dwa pędy to wykopuję i dzielę.
Bogdzia 20:44, 30 mar 2016

Agania napisał(a)

Zaczarowałaś mnie nimi, maratony pasują do mojego ogrodu, ale nie wiem jak dopasować je u siebie, będē rozmyślać

Sadz grupami jednego gatunku, rozmnazaj i nadal takie grupy utrzymuj.U Ciebie dużo drzew bedą super wyglądac.
Justyna 20:56, 30 mar 2016

Wow! Przeczytałam o kani. Niesamowita i wzruszająca historia. Karmiłaś ją normalnie jak swoją kurę. I jeszcze to foto z huśtawki Piękny ptak, piękne spotkanie.
A propos ptaków, ogląda, od czasu do czasu galerie na birdwatching.pl. Ależ tam cudne ptasie kadry robią. I jakie rzadkie i ciekawe gatunki. Np. taki lelek, czy krętogłów, albo jarząbek z puszczy

Ja byłam w dwóch B. i też nie dostałam. Nic to, kiedyś trafię. Widziałam na Allegro, ale boje się trochę tam kupować. A Purple Splendor kupowałaś u Ciepłuchy? Trójka, którą zaproponowałaś na moją 'oczkową' bardzo mi się podoba, będę szukała tych odmian. Harmanta widziałam w punkcie w Wojsławicach, zawitam wiosną, to pewnie dostanę. A do Ciepłuchy planuję zajrzeć, jak będę jechała na majówkę.

Bogusia z zacienionego napisała, że swoje martagony co kilka lat dzieli i sadzi w ziemi kompostowej. Ty swoje już też dzieliłaś?

Wiesz u nas niby pada i pada, ale jak zanurzyłam się pod rh przy sypaniu nawozu, zastałam suchą ziemię. Mimo, że niby naokoło mokro, pod rh sucho. Liście działają jak parasol, poiłam je więc dodatkowo z wiadra.

Widzę, że dzisiaj masz dobry nastrój i tryskasz humorem

Serdecznie
ZielonaAnia75 20:57, 30 mar 2016

Aniu trudno mi odpowiedziec poniewaz cień cieniowi nierówny. Jesli jest to naprawde duży cień to rh też nie bedą rosły , jesli taki średni to można posadzic ale musisz wiedziec ze w cieniu gorzej kwitną a w dużym cieniu wogóle nie zakwitną, nawet zgubią liscie i pomału obumrą. Ja bym tam urzadziła piekny lesny zakątek z paprociami , kokoryczami , moze hostami i tp roślinami , takie rózne drobne roslinki np czosnek niedzwiedzi , konwalie i tym podobne a gdybym to ja robiła to w najlepszym miejscu byłby piękny wielki kamień częściowo obrosnięty mchem, i kokorycze te wysokie i niższe i hosty z jasnymi listkami i to one by rozjasniały to miejsce.Na brzegu gdzie jest więcej swiatła jakas azalia japońska i koniec , ta duża ilosc mchu musi byc urocza wykorzystaj to , mało kto tak ma. Ty wiesz najlepiej jaki tam jest cień i Ty musisz podjąc decyzję.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, tak też zrobię, jak radzisz, nawet już widzę oczyma wyobraźni to miejsce
Katkak 21:13, 30 mar 2016

Bożenko czytałam przygodę z kanią i coraz szerzej mi się paszcza otwierała . Niesamowita historia, niesamowite spotkanie i myślę, że niesamowita przyjaźń .
Bogdzia 21:17, 30 mar 2016

Justyna napisał(a)
Wow! Przeczytałam o kani. Niesamowita i wzruszająca historia. Karmiłaś ją normalnie jak swoją kurę. I jeszcze to foto z huśtawki Piękny ptak, piękne spotkanie.
A propos ptaków, ogląda, od czasu do czasu galerie na birdwatching.pl. Ależ tam cudne ptasie kadry robią. I jakie rzadkie i ciekawe gatunki. Np. taki lelek, czy krętogłów, albo jarząbek z puszczy

Ja byłam w dwóch B. i też nie dostałam. Nic to, kiedyś trafię. Widziałam na Allegro, ale boje się trochę tam kupować. A Purple Splendor kupowałaś u Ciepłuchy? Trójka, którą zaproponowałaś na moją 'oczkową' bardzo mi się podoba, będę szukała tych odmian. Harmanta widziałam w punkcie w Wojsławicach, zawitam wiosną, to pewnie dostanę. A do Ciepłuchy planuję zajrzeć, jak będę jechała na majówkę.

Bogusia z zacienionego napisała, że swoje martagony co kilka lat dzieli i sadzi w ziemi kompostowej. Ty swoje już też dzieliłaś?

Wiesz u nas niby pada i pada, ale jak zanurzyłam się pod rh przy sypaniu nawozu, zastałam suchą ziemię. Mimo, że niby naokoło mokro, pod rh sucho. Liście działają jak parasol, poiłam je więc dodatkowo z wiadra.

Widzę, że dzisiaj masz dobry nastrój i tryskasz humorem

Serdecznie

Nic bardziej mylnego , humor mam dzis kiepski i zmęczona jestem i zła bo dni mi brakuje, wyjścia mam niepotrzebne a robota sama sie nie zrobi ale czego się nie robi dla towarzystwa, na dodatek u mnie wcale nie pada i podlewam co kilka dni ogród i też czas tracę a innym z nieba leci. O rh stale pisze ze nawet po deszczach podlewac bo tylko duży deszcz wpada pod nie. Galerie ptasie tez ogladam , najbardziej lubię Uli Frydrych , cudne zdjecia robi.Kania po trzech latach znów przyleciała , przeleciała pod dużym oknem przy tarasie ale przepędziły ją inne ptaki drapieżne.Musiała byc bardzo wygłodniała ze tak długo była i tak dużo jadła i nic sie nie bala, gdzie położyłam jedzenie tam leciała , nawet na hustawkę a ja nie wierzyłam ze nawet na niej usiądzie. Wspaniałe przezycie, niezwykłe.
Tak ja kupowałam U Ciepłuchy ale zadzwoń czy bedą sprzedawac bo oni wiosna hurtem zajęci i dopiero jak skończą sprzedaz hurtowa to jest detaliczna, ma sie to zmienic bo robia punkt sprzedazy detalicznej ale nie wiem czy juz w tym roku będzie działał.
Martagony dzielę jak widzę że podwóje łodygi wyrastaja z jednego miejsca ale one tez sie wysiewają bo osobno sa małe cebulki. No to Ci opowiedziałam choc nie po kolei. Macham.
Bogdzia 21:18, 30 mar 2016

ZielonaAnia75 napisał(a)

Bardzo dziękuję za odpowiedź, tak też zrobię, jak radzisz, nawet już widzę oczyma wyobraźni to miejsce

Myslę że będzie pieknie.
Bogdzia 21:19, 30 mar 2016

Katkak napisał(a)
Bożenko czytałam przygodę z kanią i coraz szerzej mi się paszcza otwierała . Niesamowita historia, niesamowite spotkanie i myślę, że niesamowita przyjaźń .

Dla mnie to przygoda zycia, jak w bajce, trudno uwierzyc że tak było , gdyby nie zdjecia pewnie mało kto by uwierzył, a zakończenie to juz magia niesamowita.
frezja 21:46, 30 mar 2016

Bogdziu, aż głupio mi pytać..szukam ,szukam ale gdzie tu co znaleźć w natłoku informacji...jakie polecasz RH do półcienia i czy masz sprawdzone miejsce zakupu.
ana_art 21:47, 30 mar 2016

Bogdzia napisał(a)

Ile gatunków kupiłas że rzeczowo zapytama najlepiej jakie????
chyba 4 gatunki po 3sztuki MAROON KING, ROSE ARCH FOX FAIRY MORNING czwarta mi wypadła z głowy i jeszcze 6 orientalnych