Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II. » Edycja postu

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 12:30, 13 kwi 2019

Kindzia napisał(a)
Tyle na nią czekałaś, jak już pokazała jaka jest piękna...szlag!!!

U nas na wtorek -2 zapowiadają, jeżeli się sprawdzi wszystkie mi zmarzną, bo albo kwitną, albo bez osłonek Trudno, co zrobić.

Jutro, jak tylko przestanie padać, obfocę jeszcze pąki tego podejrzanego rodka. Oby nie padało ze dwie godziny, mam róże do sadzenia...znowu je mam wlec do Zabrza...nieeeee...

Buziaczki

Laurka niestety wygląda dzis tak

a tak gwiaździsta

Myślałam ze dzis trochę popracuje w ogrodzie ale zimno i mokro , nie moge sie teraz przeziebic.Róże sadz żeby nie przechły za bardzo.
Bogdzia 12:32, 13 kwi 2019

Katkak napisał(a)
Do rudzików mam słabość.

Ja tez Kasiu

Bogdzia 12:38, 13 kwi 2019

Kasik napisał(a)
Bożenko- ja to się muszę dzisiaj przywitać jak nowicjusz. Już pewnie z rok mnie nie było. Dziewczyny próbują mnie mobilizować i chyba czas wyjść "do ludzi".
Czytam, że Laura dostała? U mnie tez kilka lat wyczekiwany Black Tulip, który zakwitł - no umówmy sie - "obficie" cieszył oczy tylko 2 dni.
Już się z tym pogodziłam, Dzisiaj martwi mnie bardziej przymrozek na drzewkach Grzesiowych.

Ale żeby nie było, że ja tak tylko w odwiedziny, to mam pytanie
Kuzynka mieszkająca w okolicach Warszawy planuje posadzić 2 rododendrony. Miejsce w takim prawie lasku, cieniste zazwyczaj. Sposób sadzenia już zna, ale potrzebujemy podpowiedzi co do kilku odmian. Potrzebny tam jest dość intensywny kolor, bo odległość od domu też nie mała, a dobrze by je było widać. Pytam o kilka z uwagi na to, że nie wiem jakie będą dostępne.
Pomóż Kochana.

Buziaki ode mnie i Grzesia.

No nagana Ci się należy za takie długie milczenieDrzewka Grzesiowe owocowe to strata nie tylko kwiatów, może nie bedzie tak źle. Co do rh nie mam pojęcia jaki kolor by chciała. Moje ulubione to Franceska, Album Novum,Alfred , Ann Lindsay,Calsap, Catawbiense grandiflorum,Duke of York,Roseum Elegans, Haaga,Lees dark Purple. Kolor musicie sami wubrac.
Bogdzia 12:39, 13 kwi 2019

Gosiek33 napisał(a)
Szkoda Laury, taki los ogrodnika

Wiosenne przymrozki, letnie upały i susze

U mnie śnieg właśnie pada....

U mnie tez troszke padało za mało by podlac za dużo by cos robic w ogrodzie.
Bogdzia 12:41, 13 kwi 2019

paniprzyroda napisał(a)
Pech z tą Laurą. Kupiłam trzecią i ostatnią już do małego ogrodu magnolię gwiażdzistą, bo brak mi tej bieli magnoliowej na wiosnę. W starym ta duża pięknie kwitnie. Zaczęłam podlewać rabaty, pioruńsko sucho jest.

Ja mam gwiaździsta maleńka , miała byc miniaturka i jest , po 15 latach wyglada jakbym ją dzis kupiła, tez myślałam o nowej ale Piruetka musi ja zastapic bo miejsca brak.
Bogdzia 12:43, 13 kwi 2019

katel napisał(a)
Wielka szkoda, że przymroziło Laurę mam nadzieję że już odpuszczą przymrozki i więcej strat nie będzie.

Zaglądałam do Ciebie i Twoja widzę ma sie dobrze to choc Ty bedziesz miala co podziwiac.No cóz do nastepnego roku.......
Bogdzia 12:47, 13 kwi 2019

Margarete napisał(a)
Czytam że jednak twoja "Syberia" i w tym roku pokazała pazurki....u mnie odpukać było zimnisko ale magnolia dała radę. Susan jest późniejsza więc jeszcze mniej zaawansowana w kwitnieniu, może dlatego. Poza tym ja ją mam w takim załamaniu-kątku budynku pod oknem kuchennym i jest porządnie osłonięta - może to też ją uchroniło
Piruette pod lasem jeszcze nie pokazała nawet koloru kwiatów więc i mróz jej nie straszny. Za to krawędzie liści w stokrotkami posadzonych w donicach wyraźnie zważone przez przymrozki.
Ale u ciebie zawsze tego chłodu więcej niż u mnie choć to przecież niedaleko jest. Szkoda Laury. Cóż -może za rok nas zachwyci.

Fotki ptaków z pierwiosnkami cudne
Proszę o więcej !

U Ciebie zawsze cieplej.Moja Syberia denerwujaca, gdybym była młodsza zaczęłabym od początku.Poszukaj ptaszka na tych zdjeciach

Margarete 12:51, 13 kwi 2019

Znalazłam !
Choć trzeba przyznać że dobrze się zakamuflował
Margarete 12:52, 13 kwi 2019

Co to jest to fioletowe kwitnące ?
Śliczne.
Bogdzia 13:07, 13 kwi 2019

Margarete napisał(a)
Znalazłam !
Choć trzeba przyznać że dobrze się zakamuflował

a ten gołąb przesiadywał między kwiatami jak w gnieździe , mościł się jakby na jajach siedział.