adka
01:25, 07 sie 2012

Dołączył: 01 sie 2012
Posty: 185
Najpierw krótkie wyjaśnienie,czym sobie zasłużyły na takie miano?Stały się przebojem każdei imprezy ogrodowej.
Robię je prawie na każdym grillu ,ponieważ uwielbiają je moi znajomi , fajnie jest mieć smaczną przekąskę czekając na grillowe mięsiwa
Skład :
1,5 kg ziemniaków
300g wędzonego,surowego boczku
2 duże cebule
sól,pieprz,czosnek 5 ząbków
estragon lub inne zioła
olej
ser parmesan
sos czosnkowy
składniki wymieszać)
czosnek (4 przecisnięte ząbki)
smietana (100ml)
sól
pieprz
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować,zostawić skórkę, pokroić w ćwiartki,przyprawić ,wyłożyć na blachę i spryskac olejem.Nagrzany piekarnik do 200st. Kiedy lekko zmiekną ( po około 25 min.) dodać pokrojoną cebulę, boczek w paseczki,przeciśniety czosnek i dokładnie wymieszac.Piec razem dodatkowe 15 min,ziemniaczki musza byc zarumienione(zależy od piekarnika)
Po wyjęciu posypać parmesanem lub innym twardym serem.Podawac z sosem czosnkowym. Smacznego.
Robię je prawie na każdym grillu ,ponieważ uwielbiają je moi znajomi , fajnie jest mieć smaczną przekąskę czekając na grillowe mięsiwa

Skład :
1,5 kg ziemniaków
300g wędzonego,surowego boczku
2 duże cebule
sól,pieprz,czosnek 5 ząbków
estragon lub inne zioła
olej
ser parmesan
sos czosnkowy

czosnek (4 przecisnięte ząbki)
smietana (100ml)
sól
pieprz
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować,zostawić skórkę, pokroić w ćwiartki,przyprawić ,wyłożyć na blachę i spryskac olejem.Nagrzany piekarnik do 200st. Kiedy lekko zmiekną ( po około 25 min.) dodać pokrojoną cebulę, boczek w paseczki,przeciśniety czosnek i dokładnie wymieszac.Piec razem dodatkowe 15 min,ziemniaczki musza byc zarumienione(zależy od piekarnika)


____________________
Adrianna
Adrianna