Najpierw krótkie wyjaśnienie,czym sobie zasłużyły na takie miano?Stały się przebojem każdei imprezy ogrodowej.
Robię je prawie na każdym grillu ,ponieważ uwielbiają je moi znajomi , fajnie jest mieć smaczną przekąskę czekając na grillowe mięsiwa

Skład :
1,5 kg ziemniaków
300g wędzonego,surowego boczku
2 duże cebule
sól,pieprz,czosnek 5 ząbków
estragon lub inne zioła
olej
ser parmesan

sos czosnkowyskładniki wymieszać)
czosnek (4 przecisnięte ząbki)
smietana (100ml)
sól
pieprz
2 łyżki majonezu

Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować,zostawić skórkę, pokroić w ćwiartki,przyprawić ,wyłożyć na blachę i spryskac olejem.Nagrzany piekarnik do 200st. Kiedy lekko zmiekną ( po około 25 min.) dodać pokrojoną cebulę, boczek w paseczki,przeciśniety czosnek i dokładnie wymieszac.Piec razem dodatkowe 15 min,ziemniaczki musza byc zarumienione(zależy od piekarnika) Po wyjęciu posypać parmesanem lub innym twardym serem.Podawac z sosem czosnkowym. Smacznego.