Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. » Edycja postu

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi.

Borbetka 08:06, 13 cze 2014

Byłam na początku wątku i pod koniec ... kawał dobrej roboty! Nic dodać i nic ująć. Gratuluję! Teraz będę tylko obserwować, jak pokazujesz ogród rosnący. Super.
nicol21 08:13, 13 cze 2014

admete napisał(a)
Wczoraj nie pokazałam Wam jeszcze dwóch zdjęć.
Mój trawnik woła o pomstę do nieba.
Marnieje z tygodnia na tydzień .

Trzeba go nawieźć - mieliśmy kupować wózeczek do nawozu - ale kiedy ja miałabym to zrobić
Nie wyrabiam z tym co mam.

2 chwasty,te z zeszłego sezonu i nowe okazy .

Kwiaty mam teraz już tez na trawniku

I mój ulubiony kolor pojawił się też w trawie
Ciemne babki

Moi ogrodowi śpieszyli się już do kolejnego ogrodu.........więc chyba musimy kogoś wziąć do nawożenia i uporania się z chwastami - ja chyba nie dam rady...bo już pojawiają się pierwsze chwasty .

Mam jeszcze takie pytanie czy ściółkujecie czymś truskawki i poziomki????

ja wiosną spryskałam swój trawnik chwastoxem chyba [coś mi w sklepie poradzili na chwasty w trawach] i przyznam że działa zobaczymy ile sezonów się to utrzyma ale chwastów niet.

a chcesz iść w chemię czy przyjaźnie dla przyrody sprawę potraktować i biegać co 3ci dzień i wyrywać chwasty ?

rodzice ściółkują truskawki słomą ale chodzi o czas owocowania, przez resztę roku są bez ściółki. tyle że u nich to duża skala w porównaniu do Twojego warzywnika a i słoma tam może nie koniecznie dobrze wyglądać.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Luki 10:13, 13 cze 2014

Agnieszko tak szybkie posadzenie wielu roślin zawsze jest jakimś tam ryzykiem, że przyniesie się to lub inne świństwo, ale w przypadku lili jest okazja ograniczyć chemmie, bo wystarczy zbierać dorosłe osobniki poskrzypki, ja tak robie i nie mam później problemu z zjadaniem pąków i liści. Jest co roku i się z nią pogodziłem.
No, ale tak jak piszesz, trzeba być czujnym na różne choroby... oby było ich jak najmniej tego Ci życzę.
Nulka 13:50, 13 cze 2014

oj będzie pracy w ogrodzie - ja też ciągle latam wyrywam zielsko, kosze trawę sadze dosadzam i przesadzam na tą chwilę mam dużo mniejszy ogród od Ciebie ale brakuje mi już miejsca ale się pocieszam że jak ruszę z ogrodem przy nowym domu to będę mogła szalec (nie wiem jeszcze kiedy bo fachowcy maja szybkość ślimaka )
Sebek 15:04, 13 cze 2014

Jeśli babki nie masz dużo to weź łopatkę i je wyrwij z korzeniami - powinny łatwo wyjść nie robiąc dziur. Koniczynę już niestety trzeba potraktować chemią - ja pryskałem bofixem, ale chyba powtórzę, bo jeszcze walczy skubana!
admete 08:13, 14 cze 2014

Danutka napisał(a)
Mniszek Ultra pryskasz trawnik i po 2 dniach widzisz jak babka znika , listki zwijają się po 2 tygodniach brak śladu babki Pryskaliśmy trawnik w tym roku bo babki lancetowatej nie wiem skąd było więcej chyba niż trawy Jednak kończyna się pojawiła wczoraj zauważyłam zaraz poszukam w necie czym ją wykończyć Bo ja taki kiler chwastów i niezapominajek jestem

Musze pozapisywać specyfiki o których piszecie

Ja nie ściółkuje niczym truskawek ani poziomek( te są malutkie dopiero posadzone) , na żywioł z nimi idę. Posadziłam na czarnej włókninie jednak po m-cu zdjęłam ,nie spełniła moich oczekiwań

No właśnie nic innego nie znalazłam .
Pozostaje plewienie
admete 08:14, 14 cze 2014

Borbetka napisał(a)
Byłam na początku wątku i pod koniec ... kawał dobrej roboty! Nic dodać i nic ująć. Gratuluję! Teraz będę tylko obserwować, jak pokazujesz ogród rosnący. Super.

Dziękuję kochana
I zapraszam jak najczęściej
admete 08:15, 14 cze 2014

nicol21 napisał(a)

ja wiosną spryskałam swój trawnik chwastoxem chyba [coś mi w sklepie poradzili na chwasty w trawach] i przyznam że działa zobaczymy ile sezonów się to utrzyma ale chwastów niet.

a chcesz iść w chemię czy przyjaźnie dla przyrody sprawę potraktować i biegać co 3ci dzień i wyrywać chwasty ?

rodzice ściółkują truskawki słomą ale chodzi o czas owocowania, przez resztę roku są bez ściółki. tyle że u nich to duża skala w porównaniu do Twojego warzywnika a i słoma tam może nie koniecznie dobrze wyglądać.

Ewelinko trzeba isć chyba w chemię bo takiej powierzchni nie ogarnę ręcznym wyrywaniem
admete 08:16, 14 cze 2014

Luki napisał(a)
Agnieszko tak szybkie posadzenie wielu roślin zawsze jest jakimś tam ryzykiem, że przyniesie się to lub inne świństwo, ale w przypadku lili jest okazja ograniczyć chemmie, bo wystarczy zbierać dorosłe osobniki poskrzypki, ja tak robie i nie mam później problemu z zjadaniem pąków i liści. Jest co roku i się z nią pogodziłem.
No, ale tak jak piszesz, trzeba być czujnym na różne choroby... oby było ich jak najmniej tego Ci życzę.

Łukasz nie wiem czy dam radę zbierać to cholerstwo - ciarki mnie przechodza na samą myśl wrrrrrrrr
Mam robalo wstręt .

Ale z kleszczami u psa tez tak miałam - a teraz wyrywam jak stara hahahahaha
admete 08:19, 14 cze 2014

Nulka napisał(a)
oj będzie pracy w ogrodzie - ja też ciągle latam wyrywam zielsko, kosze trawę sadze dosadzam i przesadzam na tą chwilę mam dużo mniejszy ogród od Ciebie ale brakuje mi już miejsca ale się pocieszam że jak ruszę z ogrodem przy nowym domu to będę mogła szalec (nie wiem jeszcze kiedy bo fachowcy maja szybkość ślimaka )

Oj będzie pracy hahahaha
Życzę fachowcom przyśpieszenia .
Mam nadzieję że są chociaż dokładni