Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » JAK ZROBIĆ PIERWSZY ZAKWAS ŻYTNI

Pokaż wątki Pokaż posty

JAK ZROBIĆ PIERWSZY ZAKWAS ŻYTNI

Enya73 11:02, 22 sie 2012


Dołączył: 06 lip 2012
Posty: 9021
JAK ZROBIĆ PIERWSZY ZAKWAS ŻYTNI

1 dzień

Bierzemy 100 g mąki żytniej (typ 2000) i 100 g letniej wody niechlorowanej (ok. 30 * C) , mieszamy razem w dużym słoiku, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (temp. 25-30 * C).

2 dzień
Do zaczynu z pierwszego dnia dodajemy kolejne 100 g mąki żytniej i tyle samo letniej wody, całość mieszamy i znów odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce.
3, 4, 5 dzień powtarzamy całą procedurę

W 5 dniu możemy przeznaczyć część zakwasu do pieczenia pierwszego bochenka, pozostałą część pozostawiamy w słoiku i dokarmiamy dalej wg powyższej zasady, jeśli planujemy piec chleb na bieżąco. Jeśli nie to odstawiamy zamknięty do lodówki, będzie to starter do następnych wypieków.
Raz na kilka dni trzeba słoik wyciągnąć, dokarmić 100 g mąki żytniej razowej i tyleż samo wody, pozostawić w ciepłym miejscu na 12 h, żeby popracował i potem można znowu go wykorzystać lub schować do lodówki.
____________________
Anita - Zielono mi-czyli zielone płuca czarnego Śląska WIZYTÓWKA- wizytówka- zielono mi-czyli zielone płuca czarnego Śląska oraz zapraszam do odwiedzenia Pod-sloncem-toskanii
Evchen 11:13, 22 sie 2012


Dołączył: 07 maj 2012
Posty: 4059
Anitko, a ten chlebek wypiekasz w piekarniku?..
____________________
http://www.ogrodowisko.pl/watek/3282-bb
Enya73 11:15, 22 sie 2012


Dołączył: 06 lip 2012
Posty: 9021
Tak, na kamieniu szamotowym. Zobacz sobie mój wątek o chlebku w kulinarnym.
____________________
Anita - Zielono mi-czyli zielone płuca czarnego Śląska WIZYTÓWKA- wizytówka- zielono mi-czyli zielone płuca czarnego Śląska oraz zapraszam do odwiedzenia Pod-sloncem-toskanii
romka 11:34, 22 sie 2012


Dołączył: 12 sie 2012
Posty: 515
oooo Anitko dale mi przypomniałaś
ja kiedyś nałogowo piekłam chleb, dostałam od koleżanki zakwas, potem jakoś przestałam piec, zakwas zmarnowałam i skończyło sie a teraz jak poczytałam o tym Twoim zakwasie to zachrupała mi ta skórka
____________________
sylwia vel romka nic nie umiem, nie znam się.... ale bardzo chcę i www.romka.mojabudowa.pl
Evchen 11:41, 22 sie 2012


Dołączył: 07 maj 2012
Posty: 4059
Enya73 napisał(a)
Tak, na kamieniu szamotowym. Zobacz sobie mój wątek o chlebku w kulinarnym.


Idę szukać
____________________
http://www.ogrodowisko.pl/watek/3282-bb
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies