Enya73
11:13, 22 sie 2012

Dołączył: 06 lip 2012
Posty: 9021
Bułeczki na śniadanie

500 g mąki pszennej typ 650
270 ml wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej
50 g drożdży świeżych lub 14 g sypkich
1 łyżka cukru lub mniej
1 łyżeczka soli
4 łyżki stołowe oliwy
Drożdże rozgnieść w miseczce z 1 łyżką cukru, aż zrobią się o konsystencji śmietany. Poczekać z 10-15 minut aż ruszą.
W dzieży wsypać mąkę, dodać zaczyn drożdżowy, wodę, sól i oliwę. Zagnieść sprężyste ciasto. Otoczyć je lekko w oliwie i w misce owiniętej szczelnie folią spożywczą umieścić je w lodówce na noc.
Rano wyjąć ciasto z lodówki (urośnie!). Następnie zdjąć folię, położyć na stolnicę i tak z 15 minut niech oddycha w temp. Pokojowej. Potem uformować wałek, podzielić go nożem na 8-10 części i uformować okrągłe bułeczki. Wstawić do nagrzanego do 225 stopni piekarnika na 15-20 minut do zarumienienia. Wyciągnąć z piekarnika i studzić na kratce.
Smacznego!
____________________
Anita - Zielono mi-czyli zielone płuca czarnego Śląska WIZYTÓWKA- wizytówka- zielono mi-czyli zielone płuca czarnego Śląska oraz zapraszam do odwiedzenia Pod-sloncem-toskanii
Anita - Zielono mi-czyli zielone płuca czarnego Śląska WIZYTÓWKA- wizytówka- zielono mi-czyli zielone płuca czarnego Śląska oraz zapraszam do odwiedzenia Pod-sloncem-toskanii