Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Rajska naleweczka

Pokaż wątki Pokaż posty

Rajska naleweczka

adka 11:27, 10 wrz 2012


Dołączył: 01 sie 2012
Posty: 185
Nalewka z czerwonych , rajskich jabłuszek jest nieziemska, zrobiłam ją pierwszy raz 5 lat temu i zaskoczyła nas kompletnie.Kolor, zapach i smak jest nie do opisania. Sezon rajskich jabłuszek w pełni

Skład
3kg rajskich jabłuszek
1kg cukru
laska wanilii
litr spirytusu lub 2 litry wódki



Wyk;
Jabłuszka" poszarpać " Ja wrzucam do termomixa na 3 lub 4 na kilka sekund. Można to zrobić robotem kuchennym z funkcja rozdrabniania.Chodzi żeby je naruszyć a nie zostawić w kawałeczkach .
Wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem.Po 3 dobach i kompletnym rozpuszczeniu cukru zalać spirytusem.Zostawić pod przykryciem na trzy tygodnie.W trakcie sprawdzam,czy nalewka nie "dostaje" goryczki od pestek.
Po 3 tyg. zlać nalewkę , wyrzucić zużyte jabłuszka, dodać laskę wanilii i znowu odstawić na kilka tygodni.Po tym czasie można przefiltrować i przelać do butelek.Polecam serdecznie.








Czekam niecierpliwie
____________________
Adrianna
Ewa777 18:36, 18 sie 2014


Dołączył: 26 lip 2014
Posty: 18398
Ja w tym roku też przymierzam się do zrobienia nalewki z rajskich jabłuszek. Mam rajskie jabłuszka w ogrodzie. Do tej pory nie zrywałam ich - zostawiałam ptaszkom. Zastanawiam się tylko, czy wszystkie rajskie jabłuszka są jadalne?
____________________
Ewa-Do raju daleko - u Ewy
mateusz_prakt 14:21, 29 sie 2014

Dołączył: 07 lip 2014
Posty: 14
Zrobiłem, spróbowałem - cudo !
____________________
mateusz_prakt 14:21, 29 sie 2014

Dołączył: 07 lip 2014
Posty: 14
Tylko zrobiłem troszczkę za słodki ..
____________________
adka 21:55, 03 wrz 2014


Dołączył: 01 sie 2012
Posty: 185
Mateusz trening czyni mistrza Teraz wypróbuj pigwowca . Ja robię również mix obu ,rewelacja
____________________
Adrianna
Ewa777 14:32, 14 wrz 2014


Dołączył: 26 lip 2014
Posty: 18398
mateusz_prakt napisał(a)
Zrobiłem, spróbowałem - cudo !


Jaki miałeś przepis?
____________________
Ewa-Do raju daleko - u Ewy
Ewa777 14:54, 14 wrz 2014


Dołączył: 26 lip 2014
Posty: 18398
Ja robię z tego przepisu

Potrzebne składniki :

• 1,5 kg rajskich jabłuszek ,
•1 kg cukru,
•2 szklanki wody,
•sok z cytryny,
•skórka z cytryny,
•sok i miąższ z pomarańczy,
•cukier waniliowy,
•cynamon,
•goździki,
•szczypta imbiru,
•laska wanilii,
•3/4 l spirytusu

Sposób wykonania:


1. Rajskie jabłuszka umyć, włożyć do słoja, zasypać cukrem, zostawić do następnego dnia, co jakiś czas mieszając.
2.Na drugi dzień dodajemy wszystkie przyprawy, cytrynę, pomarańczę.
3.Na kilka godzin jeszcze mieszamy.
4.Na koniec dodajemy wodę ze spirytusem.
5.Zostawiamy w ciemnym miejscu na miesiąc.
6.Następnie zlać, zostawić na 2-3 dni i przefiltrować.
7.Przelać w butelki i czekać 4-6 miesięcy.
____________________
Ewa-Do raju daleko - u Ewy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies