Justyna
17:13, 08 lis 2012

Dołączył: 25 paź 2012
Posty: 2282
CIASTO ZIELONE
(szpinakowe, kolorem koresponduje z naszym hobby. Pycha, szpinaku wcale nie czuc, smakuje jak zwykły biszkopt, a szpinak daje kolor. Prezentuje sie naprawde ciekawie, polecam)
Ciasto:
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 szklanki oleju
- 50 dag szpinaku (najlepszy jest w brykietach)
Białka ubić na bardzo sztywna pianę, cały czas ubijając dosypywać cukier
z cukrem waniliowym. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie cały czas mieszając, powoli wlewać olej. Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć, zmiksować w blenderze na jednolitą masę i dodać do ciasta. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowana blaszkę (25x40 cm) i piec ok 50 min w temp 170’ C.
Masa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 opakowania śmietan-fixu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Kremówkę ubić ze śmietan-fixem, podczas ubijania stopniowo dodając cukier puder
i cukier waniliowy. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć przygotowaną masą (zostawić trochę do posmarowania wierzchu ciasta). Wierzch ciasta posmarować odłożoną masą i posypać wiórkami kokosowymi w kolorze zielonym (można je uzyskać barwiąc białe szpinakiem).
(szpinakowe, kolorem koresponduje z naszym hobby. Pycha, szpinaku wcale nie czuc, smakuje jak zwykły biszkopt, a szpinak daje kolor. Prezentuje sie naprawde ciekawie, polecam)
Ciasto:
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 szklanki oleju
- 50 dag szpinaku (najlepszy jest w brykietach)
Białka ubić na bardzo sztywna pianę, cały czas ubijając dosypywać cukier
z cukrem waniliowym. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie cały czas mieszając, powoli wlewać olej. Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć, zmiksować w blenderze na jednolitą masę i dodać do ciasta. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowana blaszkę (25x40 cm) i piec ok 50 min w temp 170’ C.
Masa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 3 opakowania śmietan-fixu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Kremówkę ubić ze śmietan-fixem, podczas ubijania stopniowo dodając cukier puder
i cukier waniliowy. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, przełożyć przygotowaną masą (zostawić trochę do posmarowania wierzchu ciasta). Wierzch ciasta posmarować odłożoną masą i posypać wiórkami kokosowymi w kolorze zielonym (można je uzyskać barwiąc białe szpinakiem).