Wojtek, przedreptałam do ciebie po pomoc. Już od dłuższego czasu próbuję zdekonspirować dwie hosty i nie daję rady…już naprawdę nie mam pojęcia co to za jedne. Przeleciałam wszystkie znane mi encyklopedie host, zaglądałam do różnych szkółek i nic mi nie pasuje, może ty mi spróbujesz pomóc. Oby dwie są zielone i należą raczej do dużych host.
pierwsza – liście sercowate o bardzo widocznym unerwieniu, starsze liście nie co karbowane wyginają się na kształt łódeczki zbierając wodę w czasie deszczu. Pokrój hosty jest raczej pionowy. U mnie jeszcze nie kwitła, więc nie mam pojęcia jaki jest kolor kwiatów. Obstawiam, że to BLUE UMBRELLAS, bo kolor liścia jest ciemno zielony (dużo ciemniejszy niż na fotce) lub FORTUNEI HYACINTHINA, ale sama już nie wiem.
druga – jest troszeczkę mniejsza od pierwszej, więc może należeć do grupy host dużych lub średnich. Pokrój ma bardziej rozłożysty. Liść karbowany w zarysie raczej okrągły z widocznym „dziubkiem” na zakończeniu. Myślałam, że to jest MIMG JADE lub PETE’S DARK SATELIT ale nie zgadza mi się kolor kwiatu. Moja NN właśnie zakwitła i kwiat w pąku był lawendowy, natomiast po rozwinięciu okazał się biały.
Będę wdzięczna za pomoc, bo już straciłam nadzieję, że je kiedyś rozszyfruję.