Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród przydomowy - Hosty

Ogród przydomowy - Hosty

wojtas2101 09:59, 23 lut 2014

Witajcie Ivvvona, Adom1206
Moje trawy jeszcze nie cięte, prawdobodobnie odkryje je i poobcinam w tygodniu, trochę wcześnie oby marzec nie był mrożny.
Nikita 16:22, 27 lut 2014

Witaj Wojtku, wiosna przyszła więc znowu mnie naszło, żeby kolekcję host powiększyć, ale zacienionej rabatki już nie mam (u mnie cień to towar deficytowy)…masz może jakieś sprawdzone odmiany, które by sobie w słońcu poradziły …..
wojtas2101 21:14, 27 lut 2014

Witaj Nikita
Ja też dziś pracowałem w ogrodzie, trawy ścięte, gałęzie rozdrobnione, bruk umyty.
Nad hostami się zastanowie, poszukam w mojej literaturze napiszę Ci na priv.
wojtas2101 00:23, 18 kwi 2014

wojtas2101 00:30, 18 kwi 2014

Wielkanocne wianki.

Katkak 07:36, 18 kwi 2014

Witaj Ogród piękny, imponująca kolekcja ho\st. Zazdroszczę (pozytywnie ) nie tylko samej kolekcji, ale i wiedzy o tych cudownych roślinach. Też je kocham, ale tak po amatorsku, bo nazw nie znam niestety. Ale jestem w trakcie hodowli host z własnych nasionek. Na razie wykiełkowały, mam nadzieję, że pójdzie mi dobrze i przyjdzie czas kiedy będę mogła je posadzić w ogródku Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
Nikita 20:31, 18 kwi 2014

Wojtku dzisiaj zrobiłam sobie prezent na "zajączka" i moja kolekcja host powiększyła się o 4 kolejne odmiany:
Fire Istand, Cherry Berry, Blue Mouse Ears i Summer Musik...myślę, że będę zadowolona.

Pozdrawiam świątecznie, życząc wesołych…

bartek_luberda 22:31, 18 kwi 2014

Wesołych świąt
Manalena 23:19, 25 kwi 2014

Wojtku
Jaka hosta będzie sie nadawała do podsadzenia brzozy "Youngii" na słońcu- strona południowo-zachodnia?
wojtas2101 14:43, 26 kwi 2014

Witaj Manalena

Uważam jednak, że jedynie metodą prób i błędów można ustalić, które odmiany host mogą w konkretnych warunkach rosnąć na stanowiskach o dużym nasłonecznieniu. Należy obserwować je i gdy zauważymy brązowienie liści na brzegach lub czubkach, zmatowienie się kolorów czy też wyblakłe plamy to będą to objawy zbyt dla nich dużego nasłonecznienia. Nie należy wtedy zwlekać z ich przesadzeniem - hosty mają mocny system korzeniowy i bez problemu zniosą przesadzenie o każdej porze roku, a większą krzywdą będzie dla nich pozostawienie ich na nieodpowiednim dla nich stanowisku.

Możesz spróbować z tymi odmianami:

Hosty o żółtych liściach:
August Moon, Gold Regal, Sum and Substance, Sun Power, Gold Regal.

Hosty wielobarwne:
Gold Standard, Inniswood, Regal Splendor, Sundance, September Sun, So Sweet, Francee, Patriot, undulata Albomarginata, Minuteman.

Hosty o zielonych liściach:
Invincible, Pearl Lake, Royal Standard, Honeybells, lancifolia.

Hosty o niebieskich liściach wytrzymujące większe nasłonecznienie (ale jednak nie zalecane do stanowisk o długim nasłonecznieniu południowym słońcem):
Blue Angel, Elegans, Halcyon, Krossa Regal.

Hosty o pachnących kwiatach - wymagają one więcej światła, gdyż rosnące w zacienionych stanowiskach kwitną mniej obficie a kwiaty i całe rośliny są mniejsze:
plantaginea, Aphrodite, Fragrant Bouquet, Fried Green Tomatoes, Guacamole, Honeybells, Invincible, Royal Standard, Summer Fragrance.