Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogrodowa kuchnia » Pomysł na obiad świateczny i inne ciekawe dania

Pomysł na obiad świateczny i inne ciekawe dania

zuza12 14:32, 28 lis 2012

Kochani nie chciałam mieszc wszystkich przepisów światecznych, więc w tym watku wklejamy pomysły na obiad świateczny i inne dania godne światecznego stołu.
hanka_andrus 14:54, 28 lis 2012

U mnie najlepszym daniem jest barszcz wigilijny +pierogi + kawałek zwykłego drożdżowego.
Ale jak goście na obiad przychodzą to mus coś ekstra.....

Serwuję schab inaczej
PObite plastry schabu solę,pieprzę i przykrywam usmażonymi pieczarkami z cebulą i poszatkowaną marchewką.Na to wszystko po łyżeczce majonezu. i na nasmarowaną blachę do piekarnika ,na 170 C,pół
godziny i gotowe. do tego surówka,ziemniaki,co kto chce. Szybko.Zanim goście wejdą ,jest gotowe
hanka_andrus 14:55, 28 lis 2012

Można półprodukty przygotować odpowiednio wcześniej.
zuza12 15:01, 28 lis 2012

To ja dołożę przepis, który dostaąłm od koleżanki.

SCHAB GOTOWANY

Składniki:

ok. 1,20 kg schabu

do nacierania:
• 2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
• ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
• 3 łyżeczki majeranku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 2 duże zęby czosnku

do gotowania:
• 2 łyżki soli
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
• 4 łyżki majonezu
• 3 - 5 ziaren ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 1 - 2 łyżeczki majeranku
• 3 litry wody

Wykonanie:
Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostałe składniki mieszamy i nacieramy całą powierzchnię mięsa. Owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, przez jakiś czas jeszcze ugniatamy, aby przyprawy bardziej wnikły w mięso i wkładamy do lodówki na 1 - 2 doby.
W garnku o grubym dnie wlewamy 3 litry wody, dodajemy wszystkie składniki jak wyżej (majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody, wówczas ładniej się nam rozpuści). Otrzymaną marynatę mieszamy i wkładamy mięso ( folię zdejmujemy, przypraw nie usuwamy). Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 - 15 minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc).
Po tym czasie garnek z mięsem zatopionym w marynacie ponownie stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 - 15 minut. I znowu jak wcześniej odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wyjmujemy z marynaty , kładziemy na półmisek celem osiąknięcia (ziołowej otoczki raczej nie usuwamy), owijamy w świeżą folię spożywczą i schładzamy w lodówce ( na noc). Rano schab gotowy jest do spożycia.

zuza12 15:17, 29 lis 2012

Zanudzę Was tymi przepisami, ale tak już mam, ze długo przed swiętami myślę czym zaskoczyć moich bliskich. Generalnie nie lubię gotować, pieczenie ciast to co innego. Ale w ten wyjątkowy czas nawet lepienie uszek sprawia mi przyjemność.

To teraz przepis ze starej gazety

SCHAB PIECZONY Z BRZOSKWINIAMI

1 kg schabu
puszka brzoskwiń
4 łyzki miodu
1/2 szkl. białego półsłodkiego wina
olej
curry
pieprz kajeński
sól

schab natrzeć solą i pieprzem kajeńskim, opruszyć curry, posmarowac miodem, owinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.
Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w plasterki, wymieszać ze spora ilością pieprzu kajeńskiego. Schab wyjąć zfolii, włożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania, polać olejem, obłożyć brzoskwiniami, polać winem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piec 15 min. Zmniejszyć temp. do 180 st. i piec kolejne 45 min. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem. Piekarnik wyłączyć, zostawić w nim mięso na mniej więcej 15 min.. Wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć brzoskwiniami i polać sosem z pieczenia.
ankaaa842 00:21, 26 lut 2018

Dla i dla dzieci najlepszy obiad to zawsze frytki. Bez zbędnych dodatków. Czasami potrzebna jest taka odskocznia od zdrowego odżywiania. teraz mam w planach zrobienie zapasów, ponieważ [reklama]
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies