gusiarz
08:57, 14 gru 2012
Dołączył: 06 sie 2012
Posty: 4725
Podaję przepis na pyszne śledziki. I mimo, że są w jogurcie a nie w śmietanie, są naprawdę doskonałe:
Robię je na każdy postny dzień.
0,5 kg śledzi solonych - wymoczyć 2 godz. w wodzie
Zalewa - razem gotować 2-3 minuty i odstawić do ostygnięcia
1 mały kieliszek octu
0,5 l wody
2 cebule (można więcej jak ktoś lubi) pokrojone w pólkrążki lub piórka
1/2 łużeczki wegety
3-4 ziarenka ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
Wymoczone śledzie włożyć do zalewy na noc.
Rano zrobić sos:
0,5 l jogurtu naturalknego
2-3 łyżki majonezu
troszkę cukru (malutko)
1 łyżeczka musztardy
Wszystko razem wymieszać. Zalewę śledziową wylać na sito. Śledzie i cebulkę osączyć i połączyć z sosem. Włożyć do lodówki, żeby się "przegryzło"
Robię je na każdy postny dzień.
0,5 kg śledzi solonych - wymoczyć 2 godz. w wodzie
Zalewa - razem gotować 2-3 minuty i odstawić do ostygnięcia
1 mały kieliszek octu
0,5 l wody
2 cebule (można więcej jak ktoś lubi) pokrojone w pólkrążki lub piórka
1/2 łużeczki wegety
3-4 ziarenka ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
Wymoczone śledzie włożyć do zalewy na noc.
Rano zrobić sos:
0,5 l jogurtu naturalknego
2-3 łyżki majonezu
troszkę cukru (malutko)
1 łyżeczka musztardy
Wszystko razem wymieszać. Zalewę śledziową wylać na sito. Śledzie i cebulkę osączyć i połączyć z sosem. Włożyć do lodówki, żeby się "przegryzło"
____________________
Agnieszka Ogród do kwadratu *** Pieniński zakątek "Nigdy nie mów źle o sobie... Inni zrobią to znacznie lepiej"
Agnieszka Ogród do kwadratu *** Pieniński zakątek "Nigdy nie mów źle o sobie... Inni zrobią to znacznie lepiej"