stychaz
15:11, 19 gru 2012

Dołączył: 18 wrz 2011
Posty: 2468
Przepis dostałam od koleżanki z pracy. Przetestowałam w minioną sobotę z nadzieją że ciastka dotrwają do świąt. Jednak dzisiaj zniknęło ostatnie 
18 dkg mąki (szklanka)
10 dkg masła
5 dkg cukru pudru
żółtko
5 dkg zmielonych migdałów
Najlepiej do zrobienia ciasteczek użyć porcji x 3, wtedy powinno wyjść około 3-4 blaszek
do posypania: cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym
Mąkę posiekać z masłem, wymieszać z resztą składników i szybko zagnieść. Odrywać małe porcje ciasta, toczyć cienkie wałki i nadawać im kształt rogalika. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Można posmarować roztrzepanym białkiem i posypać brązowym cukrem. Piec na złoty kolor (ok 30 minut). Gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Piec co najmniej tydzień przed Bożym Narodzeniem.
W ramach eksperymentu, użyłam mniejszej porcji migdałów i dodałam zmielone orzechy włoskie.
Smacznego

18 dkg mąki (szklanka)
10 dkg masła
5 dkg cukru pudru
żółtko
5 dkg zmielonych migdałów
Najlepiej do zrobienia ciasteczek użyć porcji x 3, wtedy powinno wyjść około 3-4 blaszek
do posypania: cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym
Mąkę posiekać z masłem, wymieszać z resztą składników i szybko zagnieść. Odrywać małe porcje ciasta, toczyć cienkie wałki i nadawać im kształt rogalika. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Można posmarować roztrzepanym białkiem i posypać brązowym cukrem. Piec na złoty kolor (ok 30 minut). Gorące posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Piec co najmniej tydzień przed Bożym Narodzeniem.
W ramach eksperymentu, użyłam mniejszej porcji migdałów i dodałam zmielone orzechy włoskie.
Smacznego

____________________
Justyna - Wersja mini mini
Justyna - Wersja mini mini