Ewusia, Twój pomysł z irgą jest strzałem w 10tkę i na pewno chce jej użyć na skarpie. Natomiast jeszcze się zastanawiam, czy na samej górze czy trochę niżej (wiesz, już od dawna widziałam w wyobraźni jak te rozplenice z krawędzi skarpy i trawnika falują na widnokręgu)
Mówisz .. dwa rzędy, czyli wsadzam na tzw. mijankę. Muszę to dokładnie pomierzyć bo chyba mi strasznie dużo sadzonek irgi wejdzie. Co ile mniej więcej ją sadzić. co ok. 40 cm będzie ok??
A, jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś chciałam na skarpie zrobić stanowisko dla żurawiny. Po tym jak mi ją Tata wykosił spomiędzy agrestów (hehe) temat wraca Ale to później ,,, teraz rama górna: czytaj irga
Iwonka, jaki Michał? Podrzuć mi link proszę, bo chyba nie wiem o co który ogród chodzi. Kurczę, zawsze mi żal, że tylu pięknych ogrodów nie jestem w stanie obejrzeć...
Dziękuję! Tylko chwasty mnie wykańczają, jak jeszcze skarpa do tego dojdzie to ja już nie mam pojęcia jak ogarnę ten ogród!!
Kolega z pracy mi ostatnio podrzucił ciekawą koncepcję, coby wejść we współpracę z jakąś szkołą ogrodniczą i przyjmować uczniów na praktykę! Niech plewią cały miesiąc No prawda, że cudnie by było
Wiesz, u mnie w ogrodzie jak wsadzę dwie, trzy rośliny tego samego gatunku, to w ogóle lepiej pieniądze na lody wydać Muszę kupić od razu 20-30 szt., bo inaczej się wszystko gubi.
Może na początek dam włókninę. I wraz z tym, jak irga będzie się rozrastać to ja mogę tę szmatę stopniowo wycinać/usuwać. Nie wiem zresztą, może jednak normalnie posadzę, bez kombinacji. Ale "plewiacza" mus zatrudnić U mnie skarpa w ogóle się nie obsypuje, trawa ją trzyma.
Mówisz... miliony sadzoneczek?? WOW! Jakbyś miała jakąś setkę na zbyciu to chętnie się wymienię,
np. na siewki jeżówek, albo werbeny, albo rozchodniki
Wszystko co nie jest zabronione - jest dozwolone Toszko Zawsze mi się hakone podobała u innych, więc ostatnio kupiłam te parę sadzonek. Mogę kupić też kilkanaście Na skarpie mogłaby wystąpić gdzieś poniżej irgi..Do późniejszego rozważenia jak tę resztę roślin sadzić, pasami? łanami? trójkątami? czy jeszcze jakoś inaczej...
Na tę chwilę plan mam taki: w sobotę dokładnie wymierzyć skarpę i w tygodniu zamówić te irgi. Jak by wszystko ładnie wypaliło, to w przyszły weekend mogłabym już wsadzać
A póki jeszcze nie zamówione - prośba o ew. sugestie
Mnie się wydaje, że górna rama z irg jest chyba OK.