Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów » Edycja postu

Ogród wśród pól i wiatrów

Toszka 21:04, 07 wrz 2016

A dlaczego nie posadzić hakonechloa macra (zielona) w mocnym, sporym nasadzeniu.
jolka 21:23, 07 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Ale ja bym dała od góry najpierw irgę 'Major'(2 rzędy co zagospodaruje nam ok. 80 cm na już). Potem w dół pas rozplenic ale tych niższych (mamy 50 cm), potem dalej w dół rozchodniki (50 cm) a potem może być szałwia (Caradonna) ze stipą albo bodziszki.
W lecie skarpa będzie ozdobna dołem a jesienią po środu.
W szałwie można czosnków dać.

Są to nasadzenia wytrzymujące wahania wilgoci w glebie.

A dlaczego irga na samej górze? Bo wydaje mi się, że nie potrzeba tworzyć muru/płotu z roślin przy skarpie - raczej jakby przedłużenie trawnika.

Można jeszcze te pasy w poprzek poprzetykać (czyli nie sadzić blokowo tylko łanowo) ale nie wiem czy to pasuje do reszty.

Można zamiast irgi na górze dać róże okrywowe (do 50 cm wysokości) a wtedy irgę na dole na wykończenie skarpy.

Ewusia, Twój pomysł z irgą jest strzałem w 10tkę i na pewno chce jej użyć na skarpie. Natomiast jeszcze się zastanawiam, czy na samej górze czy trochę niżej (wiesz, już od dawna widziałam w wyobraźni jak te rozplenice z krawędzi skarpy i trawnika falują na widnokręgu)

Mówisz .. dwa rzędy, czyli wsadzam na tzw. mijankę. Muszę to dokładnie pomierzyć bo chyba mi strasznie dużo sadzonek irgi wejdzie. Co ile mniej więcej ją sadzić. co ok. 40 cm będzie ok??

A, jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś chciałam na skarpie zrobić stanowisko dla żurawiny. Po tym jak mi ją Tata wykosił spomiędzy agrestów (hehe) temat wraca Ale to później ,,, teraz rama górna: czytaj irga
jolka 21:25, 07 wrz 2016

Kawa napisał(a)
Jola do dentysty powiadaszzz.
kurde musze dzieciaki umówić

Brrr.. było nieprzyjemnie. Dentystka-sadystka kurcze.
Ale ok, dałam rady!

jolka 21:27, 07 wrz 2016

iwka napisał(a)
na skarpach się nie znam i nic się nie wypowiem Michał od czarowania ogrodu ma fajną i ostatnio Rojodziejowa planowała, ale chyba w trochę innym stylu niż Twoja ma być

Iwonka, jaki Michał? Podrzuć mi link proszę, bo chyba nie wiem o co który ogród chodzi. Kurczę, zawsze mi żal, że tylu pięknych ogrodów nie jestem w stanie obejrzeć...
jolka 21:30, 07 wrz 2016

Konieczki napisał(a)
Jeju Jola ja Ty masz cudnie

Dziękuję! Tylko chwasty mnie wykańczają, jak jeszcze skarpa do tego dojdzie to ja już nie mam pojęcia jak ogarnę ten ogród!!

Kolega z pracy mi ostatnio podrzucił ciekawą koncepcję, coby wejść we współpracę z jakąś szkołą ogrodniczą i przyjmować uczniów na praktykę! Niech plewią cały miesiąc No prawda, że cudnie by było
jolka 21:33, 07 wrz 2016

anna_t napisał(a)
fajnie że takimi dużymi plamami planujesz, bedzie efekt !

Wiesz, u mnie w ogrodzie jak wsadzę dwie, trzy rośliny tego samego gatunku, to w ogóle lepiej pieniądze na lody wydać Muszę kupić od razu 20-30 szt., bo inaczej się wszystko gubi.
jolka 21:44, 07 wrz 2016

achimee napisał(a)

irga i włóknina hmm tu bym się dobrze zastanowiła, ponieważ irga płożąc się po ziemi przyrasta do podłoża i wtedy szybciej umacnia skarpę; taka wyplewiona skarpa po zimie upada a po bardzo dużych deszczach ciągle się osypuje; ja mam irgę major, sadziłam ją ubiegłej jesieni i teraz plewiąc zauważyłam, że nie da się jej podnieść bo powrastała, a jak pociągniesz i podniesiesz gałązkę to wiszą korzonki, możnaby namnożyć miliony sadzoneczek to bardzo ładna i szybko rosnąca roślinka ładnie zadarnia skarpę

Może na początek dam włókninę. I wraz z tym, jak irga będzie się rozrastać to ja mogę tę szmatę stopniowo wycinać/usuwać. Nie wiem zresztą, może jednak normalnie posadzę, bez kombinacji. Ale "plewiacza" mus zatrudnić U mnie skarpa w ogóle się nie obsypuje, trawa ją trzyma.

Mówisz... miliony sadzoneczek?? WOW! Jakbyś miała jakąś setkę na zbyciu to chętnie się wymienię,
np. na siewki jeżówek, albo werbeny, albo rozchodniki
jolka 21:49, 07 wrz 2016

Toszka napisał(a)
A dlaczego nie posadzić hakonechloa macra (zielona) w mocnym, sporym nasadzeniu.

Wszystko co nie jest zabronione - jest dozwolone Toszko Zawsze mi się hakone podobała u innych, więc ostatnio kupiłam te parę sadzonek. Mogę kupić też kilkanaście Na skarpie mogłaby wystąpić gdzieś poniżej irgi..Do późniejszego rozważenia jak tę resztę roślin sadzić, pasami? łanami? trójkątami? czy jeszcze jakoś inaczej...
jolka 21:52, 07 wrz 2016

Na tę chwilę plan mam taki: w sobotę dokładnie wymierzyć skarpę i w tygodniu zamówić te irgi. Jak by wszystko ładnie wypaliło, to w przyszły weekend mogłabym już wsadzać

A póki jeszcze nie zamówione - prośba o ew. sugestie
Mnie się wydaje, że górna rama z irg jest chyba OK.

Pszczelarnia 22:12, 07 wrz 2016

Dla mnie też górna rama z irgi jest OK. Co 40 cm, ja bym dała na mijankę.

Co do hakone - a nie będzie wyglądąć smętnie na tej skarpie - tak zwiśle, bez podniesionego źdźbła?