Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » początki do fajnego ogrodu:)

początki do fajnego ogrodu:)

Sebek 14:46, 01 sie 2013

Witaj. Dobrze, ze usunelas tego bordera, teraz dbaj tylko o kanty przy trawniku
Na pewno o nich juz wyczytalas
Posegreguj sobie rowniez rosliny, niech nie rosna po jednej sztuce, a w grupach
Jak kupujesz np.byliny to zawsze kilka sztuk- wyglada to lepiej
rabapa29 15:13, 01 sie 2013

Dzięki Tak zrobie
asica 21:49, 01 sie 2013

Witaj. Zaraz się zniechęcę, bo mnie trzeci raz wywala z komputera jak próuję coś Ci tu doradzić :
Pisałam więcej, ale już teraz piszę w skrócie:
Moim zdaniem podstawa: docięcie brzegów trawnika, tak jak radziła Ci Danusia . To najtańszy i bardzo elegancji sposób na piękne brzegi. Jestem bardzo wdzięczna , że zanim zabudowałam ogród brzegami z kostki trafiłam na ogrodowisko i ustrzegłam się tego.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-brzegow-trawnika
Druga rzecz: posprzątałabym wszystkie prowizoryczne płotki i paliki. Ja osobiście tego nie lubię, i jak tylko dorwałam się do ogrodu pousuwałam wszelkie dziwne paliki, podpory, ze wszystkiego co się w garażu znalazło. Myślę, że twój warzywniak nie musi być otoczony takim ogrodzeniem. Jeśli chciałayś go zamknąć to proponuję obwódki z bukszpanu, a może ścieżki z trawy jak u mnie )to bardzo tani sposób - tylko koszt nasion?

Drzewa owocowe u mnie sie nie sprawdziły. Dużo przy nich opracy, choroby i szkodniki. Trawa pod nimi nie rośnie, bo wciąż opadają liście potem owoce , które gniją w trawniku.

Trawnik koś regularnie, nawoź i podlewaj jeśli możesz. Do tego wertykulacja i odchwaszczanie preparatem BOFIX dwa razy w sezonie. Praca włożona w trawnik zdecydowanie poprawiła, wygląd ogrodu.
Wejdź na projekty Danusi na www.gardenarium.pl. Może spodoba Ci się któryś układ rabat i przekopiujesz go do swojego ogrodu.
Co do nasadzeń : stwórz sobie folder w komputerze, w którym będziesz zapisywać zdjęcia, rabat które Ci się spodobają. A potem tylko twórz podobne.

Na razie tyle .
asica 18:05, 02 sie 2013

Barbarelko (Basiu tak?) na zachętę wklejam Ci zdjęcia z ogrodu z przed lat 4 - kiedy zaczełam w nim pracę
asica 18:14, 02 sie 2013

Jak widzisz pełno tu prowizorycznych płotków i podpórek.
Moje pierwsze zmagania to było zepchnięcie pod ogrodzenie wszystkich roślin (wcześniej rosły w całym trawniku) . Ty ten problem masz z głowy. Później faktycznie usuwałam tą zabudowę i dosadzałam rośliny
.
W roku 2011 trafiłam na ogrodowisko i skorzystałam z pierwszej udzielonej mi rady "zrób obrzeża". Celowo pokazuję Ci to samo miejsce.

asica 18:23, 02 sie 2013

I teraz:

Ogród powstaje system gospodarczym (można tak powiedzieć)
Dużo roślin pozyskuję przez podział, sadzonkowanie (tym sposobem mam niemal setkę żurawek z kilku zakupionych sztuk).

I staram sie przestrzegać dekalogu Danusi szczególnie w kwestii ograniczonej ilości gatunków (choć tych mam sporo bo na ogrodowisko trafiłam kiedy wiele roślin w ogrodzie już było) i kolorystyki :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2740-ogolne-ogrodnicze-wskazowki-w-projektowaniu-i-realizacji-ogrodow

Na razie życzę powodzenia, jak coś mi się przypomni to dopiszę .
Upał faktycznie niemiłosierny, ja dziobie w ogrodzie pod wieczór i w weekendy rankiem, ale raczej prace porządkowe.
Zamierzam rozsadzić rabatę bylinową ale do tego potrzeba duuuużo deszczu.
rabapa29 15:41, 03 sie 2013

Piękny ogród Asiu Przy moim warzywniku próbuję stworzyć obwódkę z bukszpanu, próbuje też sama rozmnożyć przez sadzonki bukszpan, czas pokaże co z tego wyjdzie Ta siatka, która otacza warzywnik jest zabezpieczeniem przed naszą 2-letnią córcią i przed pieskiem, w przyszłym roku mam nadzieje, że zastąpi ją ta obwódka z bukszpanu Mam dalej problem co posadzić pośrodku działki, tak by fajnie zacieniło naszą "plaże", ponieważ przez większość dnia operuje słońce - teraz w te upały na działce nie da się wysiedzieć Żałuje, że zaraz po zakupie działki wycieliśmy wszystkie stare drzewa - mogłam zostawić chociaż 2 - marzy mi się hamak, a tu nie ma gdzie Pozdrawiam
asica 17:39, 03 sie 2013

U mnie do południa jest patelnia, a cień daje parasol i pergola obsadzona pnączami;
po południu trochę cienia daję grusza i akacja za płotem (której nie pozwolono mi wyciąć
Ale w końcu stwierdziliśmy, że w tegoroczne upały akcja ratuje nasz trawnik przed wypalanką.
Mąż pergolkę zrobił sam,koszt ok 600zł

rabapa29 21:07, 23 kwi 2016

Minęły 3 lata I tak się ogród zmienił
rabapa29 21:11, 23 kwi 2016