Witaj. Zaraz się zniechęcę, bo mnie trzeci raz wywala z komputera jak próuję coś Ci tu doradzić

:
Pisałam więcej, ale już teraz piszę w skrócie:
Moim zdaniem podstawa: docięcie brzegów trawnika, tak jak radziła Ci Danusia

. To najtańszy i bardzo elegancji sposób na piękne brzegi. Jestem bardzo wdzięczna , że zanim zabudowałam ogród brzegami z kostki trafiłam na ogrodowisko i ustrzegłam się tego.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-brzegow-trawnika
Druga rzecz: posprzątałabym wszystkie prowizoryczne płotki i paliki. Ja osobiście tego nie lubię, i jak tylko dorwałam się do ogrodu pousuwałam wszelkie dziwne paliki, podpory, ze wszystkiego co się w garażu znalazło. Myślę, że twój warzywniak nie musi być otoczony takim ogrodzeniem. Jeśli chciałayś go zamknąć to proponuję obwódki z bukszpanu, a może ścieżki z trawy jak u mnie )to bardzo tani sposób - tylko koszt nasion?
Drzewa owocowe u mnie sie nie sprawdziły. Dużo przy nich opracy, choroby i szkodniki. Trawa pod nimi nie rośnie, bo wciąż opadają liście potem owoce , które gniją w trawniku.
Trawnik koś regularnie, nawoź i podlewaj jeśli możesz. Do tego wertykulacja i odchwaszczanie preparatem BOFIX dwa razy w sezonie. Praca włożona w trawnik zdecydowanie poprawiła, wygląd ogrodu.
Wejdź na projekty Danusi na
www.gardenarium.pl. Może spodoba Ci się któryś układ rabat i przekopiujesz go do swojego ogrodu.
Co do nasadzeń : stwórz sobie folder w komputerze, w którym będziesz zapisywać zdjęcia, rabat które Ci się spodobają. A potem tylko twórz podobne.
Na razie tyle .