Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Piaskownia na zakręcie

Piaskownia na zakręcie

Maria667 21:47, 18 mar 2014

ewsyg napisał(a)
Proszę Was o pomoc kochane ogrodniczki.

Róża Rhapsody in Blue

i Róża Novalis® ADR

Mam dylemat. Czy jak ja te róże połącze to będzie duża pstrokacizna ?

którą wybrać?
Na tej rabacie z którą łączy się to miejsce będzie raczej więcej lila koloru niż fioletu

J asię bardziej skłaniam do tej ciemnej, ale proszę rade .

W sumie obie te róże utrzymane są w jednej tonacji kolorystycznej, więc nie powinny się ze sobą gryźć.
barbara_kraj... 22:17, 18 mar 2014

ewsyg napisał(a)

Sasanki z myślą o buku. Mam zamiar posadzić je pod nim, chyba buk i sasanki lubią glebę wapienną. Wiosną zakwitną sasanki a potem jak już zbrzydną to je płaczące gałązki buka zakryją Tak to sobie wymyśliłam a jak będzie ......... to się okaże

Sasanki po przekwitnięciu zdobią puchatymi owocostanami a liście są dekoracyjne długo.
barbara_kraj... 22:24, 18 mar 2014

Nie znam żadnej z róż, ale czy ta Rhapsody ilością kwiatów nie rekompensuje tego, że niezbyt pełna? Poza tym, czy nie zniknie na tle ciemnych smaragdów?
Dla mnie fiolet bardziej z delikatnym różem 'konweniuje'
AgnieszkaW 22:42, 18 mar 2014

Sasanki już w sprzedaży są? Ja sasanek nie zakrywam po kwitnieniu, bo one bardzo dekoracyjne są.
paniprzyroda 01:16, 19 mar 2014

Ale się dzieje u Ciebie, róże i sasanki, z żadnej zrezygnować nie można
Sasanki jak się już rozrosną w dużą kępę to są ozdobne i z liści, i z puchatych owocostanów, rozsiewają się też bez problemu pozdrawiam.
Agania 07:00, 19 mar 2014

Ewa, róże w towarzystwie jeżówek Aloha rozświetlą tą rabatę, z różami pięknie komponują się jeszcze bodziski, ja dodałabym te fioletowe i przywrotnika
Agania 07:02, 19 mar 2014

Powodzenia z buczkami i niech wam te gałązkizwisajace -wąsy szybko przyrastają
ewsyg 16:01, 19 mar 2014

Maria667 napisał(a)

W sumie obie te róże utrzymane są w jednej tonacji kolorystycznej, więc nie powinny się ze sobą gryźć.

Marysiu w sumie zamówiłam 5 róż. Zdecydowałam się połączyć dwie ciemne ze sobą a jasna będzie połączona z inną jasną
ewsyg 16:04, 19 mar 2014

barbara_krajewska napisał(a)

Sasanki po przekwitnięciu zdobią puchatymi owocostanami a liście są dekoracyjne długo.

Daleka droga jeszce do sadzenia sasanek. Mus korzenie usunąć i przekopać jeszcze raz ziemię i posadzić gorczycę i znowu przekopać,potem musi przegnić. Trochę potrwa a ja się do tego czasu zastanowię co i jak
ewsyg 16:07, 19 mar 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Nie znam żadnej z róż, ale czy ta Rhapsody ilością kwiatów nie rekompensuje tego, że niezbyt pełna? Poza tym, czy nie zniknie na tle ciemnych smaragdów?
Dla mnie fiolet bardziej z delikatnym różem 'konweniuje'

Ja zdecydowałam się na złoto i żółć. Z różem też ładnie, ale róż będzie z białym połączony a z przodu domu z brzoskwiniowym. Za dużo by było tego różu Próbuję robić kompozycje z roślin które mam. Ja lubię kolor w ogrodzie więc i żółty się przyda