Czy mogę prosić o pomoc jak obsadzić rabatę przy wjeździe?
Chciałabym coś reprezentacyjnego i najlepiej zimozielonego, ale brakuje mi pomysłu.
Rośnie tam dużo przypadkowych roślin i całość wygląda okropnie.
Zastanawiam się, czy aby kształt tej rabaty nie powinnam zmienić, bo jakoś cos mi tutaj nie pasuje.
Jest to strona południowo-zachodnia, upał do samego zmierzchu. Może jakieś wyższe drzewko tam dać?
Witam
Mam do posadzenia miskanty morning light i hortensje limki
Nie wiem które mam posadzić pierwsze - hortensje przed miskantami czy odwrotnie. Gdzie szukałam informacji to raz pisali tak a innym razem odwrotnie, już zgłupiałam
Dla mnie te rozwiązania są piękne. U mnie skarpy i pochyłości wszędzie, więc nie bardzo mogę je stosować.
Wspominałaś o drzewach - uważam, że to bardzo dobry pomysł. Może i nie zimozielone, bo chyba masz już takie kulki. A może o brzozach himalajskich pomyśl - biel kory przez cały rok. Na mój gust brakuje kolorów u Ciebie. Weź kredki i wybierz ulubione kolory, a później przenieś je do ogródka.
Przyjrzyj się wątkowi ogród Anety. Jest krótki i czytelny. Zdjęcia mówią same za siebie.
Weź jakieś bordo koniecznie - nawiąże do koloru kostki na podjeździe - zatem pewnie berberysy. O nich poczytasz w wątku o liściastych, Danusia poleca swoje lube gatunki. No i poszerz rabaty - odwagi dziewczyno - tylko kosmetyka u Ciebie. Odrobina kolorowego życia.
Moim zdaniem trzeba by to jakoś gatunkowo uporządkować, ale z dozą asymetrii. Ja ją lubię. Tylko czy tak wyrośnięte i wrośnięte w ziemię iglaki można przenosić?
Znajdę zaraz cosik może interesującego...
Może poszerzyć rabatę i dać hortensje i miskanty. Nie wiem jaka to strona jest - słonecznie pewnie, bo iglakom się podoba.
Pomyśl o:
- kultowych trawach,
- rozchodnikach w trawie,
- jakimś wysokim drzewie dla przełamania monotonii,
- jednorocznych lub bylinach - http://www.pinterest.com/pin/53409945552065431/