Hortensja pnąca "stoi" w miejscu przez pierwsze 3-4 lata. Korzeni się. Potem zaczyna startować. Bardzo. Ale... ona lubi wilgoć. Jeśli chcesz szybszy przyrost, to trzeba pilnować i wycinać płożące się gałązki.
Moja dostała polecenie by obrosła betonowy słup. Na start dostała metalową drabinkę (solidną, znalezioną na prędce w czeluściach szopki). Aktualnie drabinki nie widać zupełnie. W tym roku widzę, że zainteresowała się w końcu słupem. Lubię ją bardzo, bo to jedna z pierwszych startujących po zimie roślin.
Co do brzozy- to planuje na jesieni wsadzic w tę rabatę owalna na środku 3 szt brzozy pożytecznej.
Kolorów mam trochę mało, masz racje, dlatego własnie zanim cokolwiek kupię, chciałbym mieć pewność, że dobrze robię
Nie moge znaleźć tego wątku, o którym pisałaś.
Na zdjęciach podobaja mi się te drzewa o bordowych koronach- to śliwy wiśniowe?
Chciałm je umieścić u siebie w ogrodzie, ale naprzeciw wejścia, bliżej domu na rabacie z hortkami vanilkami i żurawkami. Może dać trzecią szt tam przy wjeżdzie?
Bardzo podoba mi się również to zdjęcie z kulkami bukszpanowymi podsadzonymi różami. Może u mnie poszerzyć rabatę i tak posadzić róże wzdłuż i całą tę rabatę przy wjeżdzie?
Też myślałam o poszerzeniu rabaty z kulkami. Planowałam posadzić za nimi po lini prostej mały bukszpanowy żywopłocik, który nawiązywałby do innej rabaty z prostym żywopłotem. Mięzy kulki bukszpanowe a żywopłocik wsadziłabym jakieś trawy i wysoki czosnki ozdobne.
Co o tym myślisz?
Brzoza jest prze-cu-do-wna. U mnie z kolei będzie rosła przy płocie i za nim - taki a la zagajnik.
Kolorki - rozumiem. U mnie też długi proces decydowania, ale to się opłaca, bo nie zmienia się ciągle nasadzeń i nie traci pieniędzy.
Właśnie nie wiem czy są to śliwy, ale jak oglądam zdjęcia, to zapewne polecana tutaj Śliwa wiśniowa odm. purpurowa - Prunus cerasifera 'Nigra'.
Jednakże sprawdź. To drzewo i na mnie robi wielkie wrażenie. Mijam takie w drodze do pracy - są fantastyczne. Z "Akademią Pana Kleksa" mi się kojarzą.
Co do pytań o rabatki, to Kochana, Twoje propozycje są świetne. I dokładnie wiem, że sama musisz zadecydować.
Zdjęcie podesłałam Ci specjalnie. Niesamowita klarowność nasadzeń. Można dodać żwir - choć sama nie wiem.
Dziś widziałam na żywo kule bukszpanowe z płożącymi jasnoróżowymi różami - bajka po prostu.
Co do planowanych śliw - przed domem? Też mi się podoba ten pomysł. A nawiązanie jeszcze gdzieś na ogrodzie - super. Kobieto - Ty wiesz dokładnie czego chcesz, jescze parę dni i dojrzejesz do ostatecznej decyzji!!!
Tak sobie myślę, żebyś zróżnicowała roślinnie rabatę. Masz ją naprawdę długą. Może lepiej gdyby była niejednorodna.
To jest jednak subiektywne i sama dokładnie będziesz za chwilę wiedzieć czego szukasz. Szkielet już masz wspaniały. Trzymam kciuki i jestem przekonana o Twoim sukcesie.