Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Malgosik 10:18, 12 cze 2014

katarzynkak napisał(a)

Aga dziekuje za motywacje

Też myślałam o poszerzeniu rabaty z kulkami. Planowałam posadzić za nimi po lini prostej mały bukszpanowy żywopłocik, który nawiązywałby do innej rabaty z prostym żywopłotem. Mięzy kulki bukszpanowe a żywopłocik wsadziłabym jakieś trawy i wysoki czosnki ozdobne.
Co o tym myślisz?

Ja nie sadziłabym już żywopłociku. Rząd kulek wystarczająco dobrze podkreśla podłużną rabatę/prostą linię. Na tej rabacie bliżej furtki może jakieś drzewo, ale nie szczepione, bo dużo nie urośnie, tylko prawdziwe, żeby się jesienią ładnie przebarwiało: klon, ambrowiec. Chyba że chcesz coś w kolorze przez cały sezon... A trawy do ciętych bukszpanów to dobry pomysł, może jakieś żółte?

Malgosik 10:23, 12 cze 2014

A_gawa

Czosnki z takimi ładnymi trawami to chyba niemożliwe w naszym klimacie?????
Czy trawa będzie już taka ładna, zielone kiedy zakwitną czosnki?
Malgosik 10:29, 12 cze 2014

A co się tyczy przesadzania iglaków, to teraz faktycznie nie warto ich ruszać, bo jest za gorąco, ryzyko wypadnięcia.
Jesienią przesadzałam żywotniki dwudziestoletnie, ponad dwumetrowe i wszystkie się przyjęły (21 sztuk). Nie było to takie trudne, system korzeniowy nie był wielki, a jak się ułamał grubszy korzeń (rosły w szpalerze) to nie zaszkodziło im to.
A_gawa 10:41, 12 cze 2014

Malgosik napisał(a)
A_gawa

Czosnki z takimi ładnymi trawami to chyba niemożliwe w naszym klimacie?????
Czy trawa będzie już taka ładna, zielone kiedy zakwitną czosnki?

Zobacz u Zety. Ona ma podobną kompozycję.
W końcu to tylko trawy, one ruszą właściwie wszędzie.
A_gawa 10:42, 12 cze 2014

Malgosik napisał(a)
A co się tyczy przesadzania iglaków, to teraz faktycznie nie warto ich ruszać, bo jest za gorąco, ryzyko wypadnięcia.
Jesienią przesadzałam żywotniki dwudziestoletnie, ponad dwumetrowe i wszystkie się przyjęły (21 sztuk). Nie było to takie trudne, system korzeniowy nie był wielki, a jak się ułamał grubszy korzeń (rosły w szpalerze) to nie zaszkodziło im to.

Myślę, że nikt o tej porze nie ruszy starego iglaka. Małgośku, to wielki sukces z tujami miałaś - niesamowite!!!
A_gawa 11:24, 12 cze 2014

Jaki żwir dokomponować do granitu? Chciałabym wysypać rabatę hostową i nie wiem co będzie najwłaściwsze. A może po prostu kora...
Malgosik 11:51, 12 cze 2014

A_gawa napisał(a)
Jaki żwir dokomponować do granitu? Chciałabym wysypać rabatę hostową i nie wiem co będzie najwłaściwsze. A może po prostu kora...

pokaż zdjęcie

do płyt granitowych taki sam żwir granitowy
A_gawa 11:56, 12 cze 2014

Mam kostkę brukową.
A_gawa 12:16, 12 cze 2014

Czy to jest właśnie żwir granitowy na tym pięknym zdjęciu?

Tylko tu jest inny rodzaj kostki niż u mnie. To może dam na odwrót?
Malgosik 13:12, 12 cze 2014

A_gawa napisał(a)
Mam kostkę brukową.

ja osobiście dałabym korę, bo się zleje z kostką
u Danusi to co innego, ogólnie ma nieduże te aerały: kostka/żwir/kora
a Ty masz dużą rabatę
ale to na moje amatorskie oko

to masz lawendę z przodu?