Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

EwaIgi 14:19, 26 sie 2016

Pani Danusia lub Toszka pisały - hortensję metr od siebie.

Cytuje: Toszka pisze tak:
"Limki od tuj sadź minimum metr. Lepiej nawet ciut dalej , bo pamiętaj, że potrzebujesz dojście do tuj dla ich pielęgnacji - czyszczenia w środku z suchego. Limki sadź co 90cm -1 metr jeśli chcesz gęsty szpaler."
acca5 22:03, 26 sie 2016

Dzień dobry, ja z prośbą , udało mi się zakupić po okazyjnej cenie 100 sztuk cisów takich
i mam dylemat jak je wkomponować w to

i w to

szukam pomysłu- może porozrzucać kule z 5 cisów, po całej działece? i formować je w kule czy stożki?
Macie jakąś propozycje, z netu? może coś wymyślicie, chciałabym trochę unowocześnić ten mój swobodny ogród.
Dopiszę, że jest to ziemia sucha, w zasadzie jałowa-do każdego nasadzenia używam worka dobrej ziemi, ogród ma około 50 arów, nie ma nawadniania-bo na takiej powierzchni jest jak wiecie drogi, może w przyszłym roku zrobię tylko punkty poboru wody porozrzucane po ogrodzie.
Zdjęcia robione wiosną i na przełomie lata. Perowskja telaz jest wielka i bujna i piękna, a lawenda już przekwitła.Na tarasie nie ma już lawendy -zmieniłam na cisy i kule z bukszpanu=brak tylko fotki aktualnej. Wiekszośc rabat jest żwirowych.
acca5 22:31, 26 sie 2016

Zapomniałam dodać ,że mam tez dużo sadzonek szałwi fioletowej-wieloletniej, podobają mi się trawy-np proso rozgowate i inne sztywne, może cos z tego?
sylwik69 22:21, 27 sie 2016

Udało mi się wypocić plan mojej działki 26mx47m.Nie mam jeszcze koncepcji na prawą stronę między domem a skarpą szerokość tego pasa to 7m.Jest tam duże okno z możliwością wyjścia na zewnątrz,w przyszłości może mały placyk na stolik i krzesła.Widzę tam pas traw na brzegu skarpy,miskanty,rozplenice,byliny.Czy to dobry kierunek?jak zagospodarować tą przestrzeń?
A_gawa 15:23, 28 sie 2016

Szukam niekspansywnych traw na wrzosowisko. Które polecacie? Coś innego niż rozplenica i miskanty o fontannowym pokroju.
sylwik69 20:59, 28 sie 2016

A_gawa napisał(a)
Szukam niekspansywnych traw na wrzosowisko. Które polecacie? Coś innego niż rozplenica i miskanty o fontannowym pokroju.

Widziałam mini mini rozplenice z małymi kłosami Little Bunny,obejrzyj sobie ciekawa jest
brzydula 08:00, 29 sie 2016

ludziska popatrzcie na mój plan ( strona wcześniej ) jutro jadę po wrzosy i ew. brzozy, może macie jakieś uwagi .
Gintura 09:50, 30 sie 2016

Podpowiedzcie proszę czy zestawienie: konwalnik czarny na pierwszym planie za nim niski żywopłocik z trzmieliny emerald gaiety będzie dobrym zestawieniem na tym fragmencie rabaty? Po lewej stronie dosadzić zamierzm jeszcze 1szt rozplenicy hameln
jest to kontynuacja rabaty na na której rośnie za liliowcami już właśnie trzmielina emerald gaiety jako zimozielony przyszły żywopłocik by porą zimową nie było łyso na rabacie następnie 2szt rozplenicy hameln pomiędzy nimi z tyłu hortka Magical Moonligt tłem jest cis i tuja w wolne miejca wkomponowała jeszcze dla koloru perowską Wyglądałoby to mniej więcej tak. Bardzo proszę o wyrażenie opinii czy dobrze kombinuje? Będę wdzięczna za każdą uwagę.

pozdrawiam
iwona1980 17:15, 30 sie 2016

Gintura nie jestem ekspertem,sama powoli zakładam rabaty w moim ogrodzie.
Jeżeli mogę coś zasugerować,to mi konwalik podoba się w połączeniu z Hakonechloa All Gold lub Aureola albo Turzyca ptasie łapki.
Może ktoś inny jeszcze wyrazi swoją opinię.

Lato2016 18:00, 30 sie 2016

Witam, prosze podpowiedziec co umiescic na rabatce.
Zalezy mi zeby byly na niej jak najdluzej kwitnące rosliny.
Docelowo z przodu bedzie trawnik, z boku jest wjazd do garażu. Przy zakładaniu trawnika rabatę moge zrobic w łuk.

Obecnie długosc 3.60m, szer 1.30m (ewentualnie 1.55m).
Teraz posadzone jest 6 sztuk Tawuly japonskiej "Anthony Waterer", moge je jeszcze przesadzic.

Chcialabym posadzic cos z tyłu, moze jakies trawy, np. Owsiczka wieczozielona lub Ostnica cieniutka, a pomiedzy np Czosnek ozdobny fioletowy, ale on krotko kwitnie, a wtedy z przodu Pieris japoński Little Heat, a przed nimi albo Szałwia albo Wrzosy albo Begonie wieczniekwitnace albo Aksamitki.

Drugi pomysł z tyłu Irysy, a z przodu jakies niskie trawy i przed nimi Wrzosy lub Szałwia lub inne.

Po drugiej stronie ogrodu planuję posadzić Hortensje w boxach z bukszpanu.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies