Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat » Edycja postu

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

agam 08:22, 28 mar 2014

Ja bym dawała tło, miskanty, średnie piętro to krzewy, najniższe: byliny, carexy, wrzosy, niskie trawy.
Mam taką rabatę i w 2011 roku miała ona głębokość 1,5 metra, w tym roku poszerzyłam do około 2,5-3 metrów (nie mierzyłam). Wszystko się rozrosło.
Milena7770 08:26, 28 mar 2014

Oj to ja chyba od razu poszerzę rabatę ma około 1,8-2 metra to za wąska. Albo dam oprócz tła, które już jest same trawy wysokie i coś tylko na dół bardzo niskiego.
agam 09:03, 28 mar 2014

Moja rabata ma tyle razem z tujami. Przed tujami 3 miskany, 5 hortensji i puste pole na trawy albo żurawki, jeszcze nie wiem.

Milena7770 09:06, 28 mar 2014

No to moja jest zdecydowanie za wąska na 3 piętra. Może dam dwa. Tuje miskanty, żurawki np. I dalej tuje, coś tam i wrzosy, wrzośce....
wioleta 12:27, 28 mar 2014

Dzień dobry jestem tu nowa.Od niedawna wraz z siostrą mamy działkę ogrodniczą na razie ją porządkujemy sprzątamy usuwamy krzewy chore iglaki .Jedną część ogrodu chcemy przekazać na warzywniak, krzewy owocowe a drugą to rekreacyjna z mnóstwem zieleni.Planujemy ale nie chcemy popełnić jakieś gafy .Może ktoś z państwa nam coś podpowie.Dziękuje
beata_kulesza 11:45, 30 mar 2014

Witam, zwracam się z prośbą o pomoc w wypełnieniu rabaty z magnoliami 2 szt. i azaliami 3 szt. oraz rośnie tam wiśnia na pniu ozdobna oraz klon palmowy. Ogólnie to stanowisko pod kwasolubne no i brakuje jeszcze czegoś żeby wypełnić te puste miejsca. Codziennie wertuję ogrodowisko z nadzieją że natchnę się na jakąś inspirację ale nic nie znalazłam. Bardzo proszę o jakieś wskazówki
Toszka 00:18, 31 mar 2014

Beatko, jeśli chcesz w tym miejscu stworzyć kwaterę dla kwasolubów to proponuję najpierw zadbać o glebę na całym tym fragmencie (bo wnioskując po zdjęciu to nie jest ona atrakcyjna dla tej grupy roślin). Sprawdź Ph.
Kolejna sprawa to obecne nasadzenie będzie atrakcyjne tylko wiosną. Potem rośliny przekwitną i tylko klon będzie wprowadzał kolor.
Przemyśl nasadzenie wg wzrostu, atrakcyjności liści (poza sezonem kwitnienia) i koloru.
Pogrupuj gatunki. Nie sadź pojedynczo, bo nie uzyskach efektu, a tylko wprowadzisz chaos.
Przeszukaj forum - realizacje Gardenarium, skocz do ogrodu Domi, do Bogdzi - i znajdź natchnienie we wrzosach, wrzoścach, sosnach np. varella, berberysach, azaliach japońskich. Z kwasolubami dobrze rosną niektóre trawy, funkie, żurawki, jeśli lubisz to lilie orientalne cenią sobie takie stanowisko.
beata_kulesza 10:11, 31 mar 2014

Dziękuję za cenne wskazówki ziemia rzeczywiście wymaga zmiany.
Masz rację ten obraz dobrze będzie wyglądał tylko wiosną kiedy zakwitną magnolie i azalie potem będzie już tylko zielono.Jestem kiepska w sprawach nasadzeń nie bardzo wiem co do czego fajnie pasuje. Jeśli możecie to doradźcie
J_MS 19:26, 31 mar 2014

Mam na ogródku taki nie zagospodarowany niewielki prostokąt. Czy możecie mi doradzić co tam można posadzić bo akurat ta część zasłaniają tuje i jest tam ciągle cień?
kolagn 22:08, 31 mar 2014

witam serdecznie
mam przed domem rabatę widoczną na zdjęciach. bardzo proszę o rady co na niej dosadzić, przesadzić żeby jakoś wyglądała. kosodrzewina to moja duma, ma 3 lata i jakimś cudem udało mi się uratować ją przed brązowieniem igieł. ją chciałabym zostawić, ale resztę zmienić żeby rabata zyskała jakiegoś wyglądu...