Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 18:08, 30 maj 2014

Wczorajsze skromne zakupy.. szałwia i ciemne rozchodniki, zdjęcie nie wyszło.

I kwiat fuksji na koniec
Luki 18:17, 30 maj 2014

Olu dziękuje, wole nie pamiętać obolałych plecków po pracach z tymi starymi krzaczorami, teraz zostało tylko dosadzanie

Konrad dzięki bardzo. Mój ogród nie ma wiele wspólnego z stylem ogrodowiskowym, ale sporo elementów przemycam. Jednak pozostałem przy wielobarwnym szaleństwie i chce osignąć coś o czym pisała Danusia. Kolekcje w pięknym ogrodzie, a nie tylko kolekcje roślin

Iwono najlepiej na zasadzie mocnych kontrastów pomiędzy danymi odmianami. Moja główna fala (bo mam jeszcze kilka w ogrodzie) skałada się z odmian Brass Lantern, Kimono, Berry Smothie, Alabama Sunrise, Georgia Peach, Green Spice, Caramel, Obsidian, Southern Comfort, Beaujolais, Sashay, Rio, Midnight Rose, Redstone Falla, Lime Marmalade, Gunsmoke i jeszcze kilkanaście odmian dalej się ciągnie

Wyszło słonko uciekam sadzić rośliny
WilczaGora 18:23, 30 maj 2014

Luki napisał(a)
Wczorajsze skromne zakupy.. szałwia i ciemne rozchodniki, zdjęcie nie wyszło.

bordowe rozchodniki....miałam przez kilka lat i mi się "rozeszły"...zanikały z roku na rok coraz bardziej
ale muszę sobie odkupić !!!

Wilcza pozdrawia
Kondzio 18:25, 30 maj 2014

No i sie bardzo cieszę ze masz inny styl jak zauważyłeś ja tez mam inny styl ale dorzucamy tu i ówdzie kazdy powinien mieć inny styl i inny ogrod przecież my wszyscy jesteśmy inni wiec ogrody sa takie jak my sami a twoj ogród jest naprawdę sliczny kolorowy taki radosny
malgorzata_s... 18:50, 30 maj 2014

Łukasz dzięki że pokazałeś znowu falę Moją miłość Rabaty cudne i jak pisze Konrad super że inne Miłego weekendu
Nallar 18:53, 30 maj 2014

Łukasz zachwycasz swoją wiedzą, umiejętnościami w doborze roślin. Nową rabatę już chwaliłam, pozostałe zresztą też, już widzę jak będzie pięknie jak ruszą lilie i liliowce. Przyjdę zobaczyć na pewno. (Dodatkowy plus za segregację odpadów)
Madzenka 18:55, 30 maj 2014

Fala to mój ulubiony kawałek Twego ogrodu
Katkak 19:07, 30 maj 2014

Łukaszek Twój ogród budzi wielki podziw i szacunek. Podziw - wiadomo, jest przepiękny. A szacunek? Bo jak na niego patrzę mam wrażenie, że został stworzony przez projektanta ogrodów z długoletnim doświadczeniem, który "zjadł na tym zęby, a na zdjęciu widzę młodego chłopaka - wieeeeelki szacun
Mille 21:06, 30 maj 2014

Świetnie wygląda ta rabata z góry, chyba pierwszy raz widzę ją w całości. A co do szczegółów - co to za "niebieska" roślina, jakiś rozchodnik? Tylko jaki?

Jeśli chodzi o kolorową żurawkową falę z kolejnych zdjęć, to odwołuję moją sugestię sprzed kilku tygodni (jesli pamiętasz, to "jasnowidzenie"), fala jest boska taka jaka jest i obok skalniaka to Twój znak firmowy A tak na marginesie czemu chcesz podnieść skalniak?
Luki 22:36, 30 maj 2014

Ewo sporo się naczytałem i jeszcze Pani w szkółce powiedziała, że bardzo kapryśne są te bordowe odmiany, ale tak ogromnie mi się podobają, że chyba warto spróbować

Kondzio miło mi to czytać. Mnie cieszy to, że Ogrodowisko było i jest motorem do tych wszystkich zmian... to jest najważniejsze

Gosiu koniecznie musisz zobaczyć fale na żywo bo w tym roku jestem z niej wyjątkowo zadowolony, nie ma żadnej wyrwy i wszystkie żurawki rosną prawie wzorowo

Ewo miło czyta sie tyle pochwał, są ogromnym kopniakiem do dalszych prac, aby było jeszcze lepiej. Masz myślałem, że nikt worków nie zauważy

Marzenko dziękuje bardzo była jedna fala, teraz jest 5 na całej działce, a w przyszłości będzie 7 Mam wielkie plany na przyszły rok... tak dużej rabaty jeszcze nie robiłem. Będą brzozy, bukszpany, hosty, trawki, tawułki a obok bylinówka w odcieniach czerwieni i fioletu

Kasiu dziękuje, ale z tym projektantem to już przesada przecież u mnie nic nie trzyma się najważniejszych zasad, wszystko robie na odwrót niż się powinno robić Nie powiem jakieś doświadczenie tam mam, ale tylko w uprawie roślin bo grzebie się z tym 8 rok.

Mileno niebieski to rozchodnik, ale żebym to ja wiedział jaki miał być Matrona, ale ja mądrzejszy i nie zapytałem w szkółce co kupuje, a były malutkie i podobne właśnie do Matrony... podobno jakiś naskalny.. tylko troszke duży jak na niego wyrósł. Zobaczymy jak duży urośnie
Co do fali przy skalniaku, chciałem zrobić tęczowo, ale ni jak mi nie wychodziło to ustawianie i po godzinie przkładania doniczek poddałem się i stwierdziłem, że będzie tak jak na innych rabatach: kolorowo