Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :) » Edycja postu

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

frezja 22:34, 20 maj 2015

u nie też ta odmiana.."kermecina" coś
Luki 22:36, 20 maj 2015

Jestem zachwycony różanecznikiem Królowa Bona, ma cudowny cukierkowo różowy kolor, na dodatek już widać, że będzie ładnym krępym krzewem Gdybym miał miejsce posadziłbym cały szpaler.

To na koniec jeszcze czosnek proszę
Zielona 22:59, 20 maj 2015

O nawodnieniu poczytałam z zainteresowaniem. Wciąż dumam o tym, co pisał Tomek z Radkowa, że Ich ogród nie jest podlewany, a wszystko tak pięknie rośnie... Rachunek za wodę latem mnie przeraża, bo sam trawnik nas rujnuje. Nowe rabaty jednak na razie ogarniam ręcznie. Twoje wyliczenia mają sens... Wystarczy wziąć pod uwagę czas podlewania.

Zdjęcia: dla mnie bomba! Rh to jednak zjawiskowe krzewy.
Inne: Wcale nie uważam, że to porażki rabatowe. Przecież jest wiosna. Kiedy wszystko się rozrośnie, te miejsca nabiorą kształtu.
Hosty: piękny zakątek. U mnie cienia jak na lekarstwo, ale kiedyś stworzę takie hostowisko - paprocisko

malgorzata_s... 23:09, 20 maj 2015

Pan się nie czepia tych rabat co? Ładne są już a trawki przecież urosną i cisy urosną.
Wiem żeś perfekcjonista ale czasem efekt jest dopiero po roku a nie od razu
Pstrokacizna gdzie nie zaglądnę ale to jest najpiękniejsze wiosną
Wiem że do Raju jedziesz. Wyściskaj proszę Bogdzię
Anabell 23:31, 20 maj 2015

Lukasz - piękne te Twoje rabaty, ostatnia super wyszła.
Zwracałam uwagę na rozprowadzone linie kroplujące, masz jakieś inne i co ile mają otworki.
W tym tygodniu mam uruchomione podlewanie bardzo prosto, każą rabatę muszę przełączyć ręcznie.
Wyszło 700 m węża i jeszcze dołożę 200 m.
Małym roślinkom będzie za mało. Już dziś musiałam dolewać wężem.
Zrobione mam tylko rabaty bez trawnika.
Luki 23:34, 20 maj 2015

Bozga mimo, że czasem wolałbym mieć bardziej stonowany kolorystycznie ogród, to jak patrzę na te wszystkie kolorki mam uśmiech na twarzy

Izo miałem plany likwidacji większości pstrokacizny no , ale jak pozbyć się takich roślin jak dobrze rosną, nie mam co kombinować, mogę sobie tylko dosadzać i przesadzać, przynajmniej mam co robić i czym się cieszyć

Ewo tak to Keremsina Rose

Marto też to czytałęm i bardzo mnie to zaskoczyło, ale musi być spełnione kilka warunków, a najważniejszy to gleba i jej zdolności magazynowania wody i nie zawsze mocno gliniasta gleba będzie najlepiej tą wodę trzymać, myślę, że szczelne osłonięcie gleby roślinami też ma wpływ na wilgotność podłoża, ja jednak wiem, że gdybym nie podlewał moich piasków to wszystko uschło by po tygodniu

Linia kroplująca ma mniejszy przepływ niż lanie z węża, jeszcze jak jest zamontowany reduktor ciśnienia to tym bardziej. Ja będę używał nawadniania naprzemiennie z tradycyjnym podlewaniem, aby dokładnie nawodnić głębsze partie gleby. Cieszę się najbardziej z tego, że mam studnie... mało pocieszające jest to, że w najbliższym czasie będę musiał do niej zejść i troszkę oczyścić, ale na szczęście wody tylko 120cm

Często czytam, że różaneczniki tylko ładne jak kwitną, a ja zawsze się z tym nie zgadzałem bo dla mnie to również piękne krzewy poza okresem kwitnienia, oczywiście muszą być zadbane. No i hit jaki najczęściej słyszę: mogły by kwitnąć ponad miesiąc bo tak raz dwa i ich nie ma.

Rabaty może miały fajne pomysły, ale są stanowczo za małe na tyle roślin, troszkę pozmieniałem układy roślin i teraz jestem ciekaw jak te fragmenty będą się prezentować.

Moje marzenie to wielka rabata w lekkim cieniu drzew gdzie właśnie rosły by hosty, paprocie, rutewki, jarzmianki. Mam swoją miniaturkę i upycham rośliny na potęgę, jeszcze kilka host muszę zmieścić

Gosiu ja tam wiem, że wszystko urośnie i to jest ta porażka właśnie bo wymyśliłem sobie nasadzenia na znacznie większe rabaty i to co chiałem niestety sie nie zmieści, ale już wprowadziłem lekkie zmiany i zobaczymy co z tego wyjdzie
Na nową rabatę przecież nie narzekam wszystko mniejsze niż powinno być o tej porze, ale to normalne jak w przyszłym roku nie da czadu... wtedy będę mógł marudzić
U mnie pstrokato nie tylko w maju, ale już się z tym pogodziłem i w ogóle mi to nie przeszkadza
Ojj jadę jadę i bardzo się cieszę.
Musimy pomyśleć o jakimś zlocie u Kapiasa w czerwcu, ostatni taki większy był w 2012 chyba, warto byłoby powtórzyć tym bardziej, że nas na Ogrodowisku jeszcze nie było
Luki 23:47, 20 maj 2015

Haniu ja też mam przełączane ręcznie, ale tak dużo linii kroplującej nie mam, mam 200 metrów, chociaż wiem, że jeszcze 100 jest mi potrzebne, bo dwie rabaty nie mogły być podłączone, a na dwóch mam troszkę za mało. emitery z kompensacją ciśnienia u mnie są co 33cm. Ogólnie czytałem, że linie kroplującą rozkłada się nie szerzej niż co 50cm, a żeby porządnie podlała musi być włączona co najmniej godzinę.

W sumie to nie pytałem nikogo kto miał projekt ile montował linii kroplującej w ogrodzie, chyba z ciekawości dopytam o tą sprawę
omelka1 08:14, 21 maj 2015

Rabaty jak marzenie,rośliny wypasione a on się czepia szczególików.Ja bym musiała się pod stół schować.
Katkak 09:55, 21 maj 2015

Łukasz ja kocham Twoje pstrokacizny, są przepiękne . Zresztą sam wiesz, bo przecież sporo od Ciebie odgapiam, choćby żurawkowa fala . Pozdrawiam.
bdan 10:09, 21 maj 2015

Łukasz dzięki za informacje o jeżówkach. Poczekam jeszcze trochę, może u nas w szkółkach coś się pojawi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies