Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :) » Edycja postu

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Margo 14:07, 04 wrz 2015

Luki napisał(a)

- na koniec, mam mnóstwo wygryzień w liściach różnego typu na brzegach w środku liści, wielkie, małe od koloru do wyboru. 5 nocy po rząd latałem i nie znalazłem ani jednego opuchalaka, albo tak dobrze się kryją, albo to co innego, fakt mam sporo tych malutkich ślimaków nagusów i w skorupkach, te owszem widać jak pracują, ale to nie zmienia faktu, że w dzień w krzesłach znalazłem dwa duże potwory.

... to chyba tyle

U mnie podobna historia. Opuchlaków dotąd nie miałam a niestety pojawiły sie wgryzienia różnych rozmiarów na brzegach grabów, róż, trzmieliny. Slimaki nagie pojawiły sie u mnie w tym roku i tepię je, bo czytałam że toto strasznie żarłoczne i inwazyjne paskudy są.
U mnie te wgryzienia są do wys. ok 0,5 m. Nie wiem czy slimak wlezie tak "wysoko". Chyba że to jednak pierwsze osobniki opuchlaków i ciężko je znaleźć dopóki się nie rozmnożą, bleee ....
rozark 14:10, 04 wrz 2015

ślimak potrafi wejść bardzo wysoko, jeśli ma po czym
Luki 09:30, 05 wrz 2015

Julka ja też lubię, ale mam 25 metrów do zrobienia i już mi się nie chce, a jestem przy 9 metrze

Mateusz ja mam już 60 metrów obrzeża za sobą no i nie wiem czy miałeś styczność z układaniem granitu, ale to nic przyjemnego

Gosiu ja wiem, że miałem opuchlaki i zapewne nadal je mam, ale w małej ilości, a ślimaki owszem widywałem już czasem bardzo wysoko, ale opuchlaki w zeszłym roku łatwo było znaleźć teraz liście powygryzane i nic nie mogę złapać.

Reniu oj znam ich możliwości ostatnio taki maluszek ganiał na wysokości moich oczu
mateuszmichn 11:47, 05 wrz 2015

Luki napisał(a)

Mateusz ja mam już 60 metrów obrzeża za sobą no i nie wiem czy miałeś styczność z układaniem granitu, ale to nic przyjemnego

To był taki zarcik. Nie układalem granitu ale wiem ze to nic fajnego, bo kosteczki nierówne i zabawy duzo
Luki 17:33, 06 wrz 2015

Mateusz za to wczoraj skończyłem jedną skarpę i jestem ogromnie zadowolony, nawet roślin nie ma i nie wiadomo kiedy będą ale wyplewiona z murkiem i wyrównaną ziemią prezentuje się genialnie... ale ja skromny jestem
No a granit to trudny materiał nie zawsze trafi się na ładną partię i ja właśnie na taką trafiłem, z góry ładna na dole big baga brzydka czyli potoczny kot w worku
Niestety ten materiał lubię najbardziej i to już mój problem przy okazji krajowy i wspieram gospodarkę ot i jak można się dowartościować.
ewsyg 17:52, 06 wrz 2015

Luki napisał(a)
Byłem dzisiaj na bardzo skromnych zakupach roślinnych, wpadła mi jeżówka Glowing Dream

I to również ona, zmienia kolor w trakcie kwitnienia

A u mnie właśnie ta jedyna nie przezimowała i nie wiem dlaczego. Piękna była sadzonka, ładnie kwitła i rosła i wiosną po niej ani widu ani słychu. Mam nadzieję, że u Ciebie będzie inaczej.

Luki 17:58, 06 wrz 2015

Ostatnio nie potrafię zrobić zdjęć albo słońce mi zajdzie i jest ponuro, albo zanim się obrobię i wyjdę z aparatem to już ciemno.
To powklejam zaległe zdjęcia, których jeszcze nie było.

Róże.... hmmm niektórzy łapią różyczkę i kupują kolejne i kolejne, wiosną myślałem że też tak będzie, ale to rośliny nie dla mnie mogę mieć kilka sztuk i nie mam w ogóle chęci posiadania kolejnych. Kłują (poczułem to już bardzo boleśnie kilka razy, bardzo łatwo chorują, wrażliwe na pogodę, jak zimno to kwiaty małe, jak za ciepło to blade, krzewy takie nieforemne... ja maruda jestem ale różyczka nie dla mnie.

Nie zmienia to faktu, że na przykład taka Munstead Wood jest cudowna i ładnie pachnie, produkuje mnóstwo kwiatów i nawet w upały kwiaty dobrze się trzymały, ma jeden minus... nie potrafię uchwycić jej koloru
Razem z Queen of Sweeden

QoS, nie mam o niej jeszcze wyrobionego zdania, na pewno jest zdrowa, kwiat ma niewielki, ale dla mnie największy plus to te wyprostowane pędy, które można ewentualnie ściąć i na dodatek ładnie się prezentuje.

Ascot... jak dla mnie cudo, wygrywa rywalizację jeżeli chodzi o wygląd krzewu, jak dla mnie jest pod tym względem idealna teraz ma przerwę, ale w tym tygodniu pokarze nowe kwiaty

I jeszcze raz po prawej bukiecik Munstead Wood

Maria Theresia już wiem, że nie lubię róż które kwitną w takich gęstyc bukietach i przekwitając robią się brązowe, a ta do nich należy, zdrowo rośnie, ale zawiodła mnie kolorem po całej lini, miała być delikatnie różowa, a w cieplejsze dni jest biała co mi się nie podoba, teraz przy ochłodzeniu kwiaty są różowe, ale małe. Żeby ładnie wyglądała trzeba codziennie kontrolować i obrywać przekwitające kwiaty

William Shakespeare mimo tego, że ma chyba najładniejszy kwiat z wszystkich róż, które mam to niestety nie eliminuje jego ogromnych minusów. Miał już wszystko co róża mogła mieć, mączniaka rzekomego, plamistość, jakieś robaczki co listki wygryzają(zapomniałem nazwy) i oczywiście mszyce, na dodatek nawet bez deszczu kwiaty pochylają się do dołu, a po deszczu wszystko leży

Stwierdzam, że strasznie marudny i wybredny jestem. Róże mam pierwszy sezon, kolejne zweryfikują moje opinie
Luki 18:00, 06 wrz 2015

Ewo w bylinowym jesienią były posadzone w ogrodzie mierne sadzonki, w tym roku tak mnie zachwyciły, ze mam na całą plamę

Tak wyglądały tam ok 20 lipca
Luki 18:05, 06 wrz 2015

Dalej zdjęcia

Ptasie łapki z Ice Dance

Skalniak zniknie w momencie kiedy wymyślę co zrobić z tą masą rojników, które obecnie nie są na czasie, a mnie mój skalniak wybitnie już irytuje
Luki 18:08, 06 wrz 2015

O tutaj będzie troszkę zmian i może nawet nastąpią w niedługim czasie

Przywrotnik z żurawdczką Gunsmoke

Runianka hakone i buksy