Moi drodzy. Wczoraj odszedł mój wujek wspaniały człowiek, który zrobił wiele dla dzieci w Polsce tworząc całe swoje życie super bajki, moje zawodowe życie ukierunkował właśnie On, też zostałem grafikiem, animatorem i reżyserem filmów chociaż dzisiaj nie pracuje w zawodzie:
"Studio filmów rysunkowych w Bielsku-Białej pisze:
Zmarł Józef Byrdy, wieloletni reżyser Studia Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej. Był ostatnią z żyjących osób z czołówki pierwszego Bolka i Lolka. Pracował jako animator przy filmie "Kusza" (1963), jego nazwisko pojawiło się na czołówce tego pierwszego historycznego filmu o przygodach dwóch urwisów.
Urodził się w Lipowej koło Żywca 28 wrzesnia 1933 roku. Ukończył Liceum Ogólnokształcące im. Kopernika w Bielsku-Białej. W 1950 roku zaczął naukę w Liceum Technik Plastycznych w Bielsku. Ukończył tylko trzy lata, bo naukę przerwała służba wojskowa.
W 1957 roku po powrocie z wojska zaczął pracę w Studio Filmów Rysunkowych. Najpierw był anim,atorem, potem asystentem reżysera, wreszcie samodzielnym reżyserem. Zrealizował blisko pół setki filmów, w tym wiele bajek o Bolku i Lolku."
Spoczywaj w pokoju wujku[*]