Się wzięłam dziś do roboty
Zależy mi na utworzeniu ściany roślin tutaj
od strony sąsiada, przed sąsiadem jest jeszcze zachwaszczony wjazd na całkiem czyjąś inną posesję w tzw. drugiej linii zabudowy. Stamtąd mi się wszystko "niesie" na mój ogród, bo stamtąd są wiatry
Jednocześnie w glebie leci kabel, trochę boję sie sadzić tam wielkie drzewa. Odważyłam się na dwa serby, dalej idę w cisy, pęcherznice (które kiedyś wyrzucę, jak cisy dorosną), i różę (na razie okrywowa, bo taką mam - spodobała mi się w sklepie) - a może powinna być parkowa?
Od zeszłego roku w tych samych dołkach miałam cisy bacata Elegantissima, dziś je wysadziłam od strony ulicy, między kasztanowca czerwonego, a jodłę kalifornijską (tam miałam 2 metry gdzie leci wodociąg, kanaliza, itp, i tez między kszatanowcem a jodłą chcę sadzić tylko krzewy - więc te elegantissimy wydaje mi się, pasują - i kolorem, i wielkością. Z ziemią gorzej, po przy ulicy wszystko "wyjadły" mirabelki i mam wrażenie że teraz jest tam piasek - czy to możliwe? Ze tak wyjałowiły glebę?
Dobrze, dość gadania

wklejam zdjątka
Teraz jeszcze są tu tawuła van Houtta (chyba bo to nie ja kupowałam) i dwie trawy - zebrinus i coś jeszcze, też chyba miskant wysoki, jakiś różowawy, ale jeszcze nie kwitł. I chyba je stamtąd wysadzę, tylko nie wiem dokąd

Ah, i bukszpan tez jest tu tylko "tymczasowo", i ostatnia Elegantissima też...

Samą obwódkę wokół tej wysuniętej części ("fali") planuję z trzmieliny fortunei, tej z białym kolorem, mam jej sporo do "zużycia" rozsianej po ogrodzie

Czy proponujecie coś jeszcze?

A tutaj jodła wsadzona w zeszłym roku, cisy elegantissimy dziś tu przesadzone i dalej jaśminowiec (kiedyś chyba stąd wyleci, ale to za parę latek

) oraz (niewidoczny) kasztanowiec czerwony, przy samej skrzynce na listy i furtce...
Myślę, że może będę te cisy ciąć w stożek. Ah, derenie białe sibirica tu przy ulicy są tu "od rzeczy" - dobrze, że niewyraźnie je widać! I jeden planuję przesadzić między stare cisy z poprzednich zdjęć (pierwszego i druiego w tym poscie) a nowe cisy hicksii - będzie ok?
A teraz pytanie zasadnicze: ta nowa rabata to : pęcherznice (na pierwsze 3-4 lata), cisy hicksii, róża, trzmielina biała. I co do tego pasuje ciekawego?