Gabriela
14:18, 15 sie 2013

Tradycyjne bukiety małopolskie można było dzisiaj zobaczyć na konkursie w Podstolicach, wsi pod Krakowem. Już czwarty raz można podziwiać bukiety sporządzone specjalnie na dzisiejsze święto. Podobno zgłoszono ich grubo ponad dwieście, wielkich i małych, w zasadzie dość podobnych kolorystycznie, przy czym zauważyłam większą liczbę kwiatów w bukietach niż ziół, owoców czy zbóż.
Z owoców obowiązkowe w takim bukiecie jest jabłko i korzeń marchwi albo pietruszki. Były w nich też aronie, jeżyny, maliny, gałązki z owocami zielonych orzechów włoskich, z kwiatów mnóstwo rudbekii, nawłoci, lwich paszczy, cynii, mieczyków, słoneczników, dalii, czyli tego co teraz kwitnie. Z ziół zauważyłam głównie miętę, bylicę piołun, krwawnik i pokrzywę.
Poniżej mój fotoreportaż z imprezy:
Z owoców obowiązkowe w takim bukiecie jest jabłko i korzeń marchwi albo pietruszki. Były w nich też aronie, jeżyny, maliny, gałązki z owocami zielonych orzechów włoskich, z kwiatów mnóstwo rudbekii, nawłoci, lwich paszczy, cynii, mieczyków, słoneczników, dalii, czyli tego co teraz kwitnie. Z ziół zauważyłam głównie miętę, bylicę piołun, krwawnik i pokrzywę.
Poniżej mój fotoreportaż z imprezy: