Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu

Makowo na Kociewiu

makkasia 21:37, 23 wrz 2014

malkul napisał(a)
kochana to Magnolia jest mistrzynią ja tylko posadziałam
ale stipy też kocham od pierwszego wejrzenia!!

Magnolia...to prawda ale Ty jesteś mistrzynią od nowoczesnych efektów trawiastych
makkasia 21:39, 23 wrz 2014

Juzia_G napisał(a)
U Ciebie jeszcze lato!!!

dzisiaj było koszmarnie zimno i pochmurno ale niestety padało niewiele
A lato niech jest jak najdłużej
GorAna 21:39, 23 wrz 2014

Kasiu, ależ u Ciebie cudnie
Pozdrawiam
anula_wn 21:42, 23 wrz 2014

makkasia napisał(a)
i przody
było busz pod trzmielinami i ciętym ,żywotnikiem

makkasiu, co to jest to niebieskie po lewej ?
ps. pięknie masz!
Zielona 21:48, 23 wrz 2014

Kasiu - pięknie! Jak może Cię drażnić ten piękny patriotyczny zestaw? Komponuje się idealnie,

Tak sobie myślę, ze chyba reorganizacja takich pełnych rabat jest znacznie gorsza od zapełniania moich pustych. Nawet jeśli mam posadzić 30 nowych roślin, to chyba wolę to niż wysadzanie 3 z Twoich rabat. Jak Ty to robisz nie uszkadzając tego, co zostaje? Podziwiam.

Kasiu - czy zawilce szybko się rozrastają? Warto sadzić gęściej, czy jednak rzadziej i poczekać, aż się rozgoszczą?

PS Wiesz, jak się cieszę, prawda??? Jupiiiii!
makkasia 21:55, 23 wrz 2014

I dzisiejsze róże
Gospel pachnie niesamowicie

Ascot i Leo a na końcu niezmordowana Bonica
makkasia 22:00, 23 wrz 2014

Aniu dziękuję, Anulka to Floks ale kupiłam go na targui nie wiem jaka to odmiana - Danusia miała chyba takiego samego na zewnętrznej rabacie.
ściskam Anie obydwie
anula_wn 22:10, 23 wrz 2014

floks ??? w takim kolorze? nie widziałam...cudnie wygląda (polubiłąm niebieski, szok!)
makkasia 22:26, 23 wrz 2014

anula_wn napisał(a)
floks ??? w takim kolorze? nie widziałam...cudnie wygląda (polubiłąm niebieski, szok!)
Kolory Anulka... widziałam u Ciebie lobelie i niebieski powojnik, nasycone wrzosy, żółte róże i wiele, innych a i tak Twój ogród daje poczucie spokoju i elegancji z nutą romantyzmu
I lustro na plecach nowej skrzyni robi niesamowitą robotę
rewelacyjny pomysł i piękna realizacja
makkasia 22:53, 23 wrz 2014

Zielona napisał(a)
Kasiu - pięknie! Jak może Cię drażnić ten piękny patriotyczny zestaw? Komponuje się idealnie,

Tak sobie myślę, ze chyba reorganizacja takich pełnych rabat jest znacznie gorsza od zapełniania moich pustych. Nawet jeśli mam posadzić 30 nowych roślin, to chyba wolę to niż wysadzanie 3 z Twoich rabat. Jak Ty to robisz nie uszkadzając tego, co zostaje? Podziwiam.

Kasiu - czy zawilce szybko się rozrastają? Warto sadzić gęściej, czy jednak rzadziej i poczekać, aż się rozgoszczą?

PS Wiesz, jak się cieszę, prawda??? Jupiiiii!

Zacznę od końca, też się cieszę

Zawilce rozrastają się raczej powoli ja mam nowe roślinki z rozłogów dopiero w trzecim sezonie i jeszcze nie kwitną. Myślę że to zależy też od gleby i wystawy pewnie w idealnych warunkach robia to znacznie szybciej. Martuś kupując sadzonkę pomyśl , ze będzie za rok dwa razy wyższa i dwa lub trzy razy szersza. I wtedy zastanów się jak gęsto chcesz je posadzić, na zdjęciu są sadzonki w różnym wieku ta większa jest u mnie 3 sezon ta niższa drugi i jest bardziej podjadana przez Magnolię

I ostatnia sprawa. Dobrze myślisz, że zakładanie nowej rabaty na pustej przestrzeni jest nieporównywalnie prostsze niż najmniejsze zmiany na założonym buszu. Aby posadzić jedną roślinę musisz czasami wykopać większość roślin z rabaty, aby później je posadzić np z 10 cm przesunięciem. Rosliny ucierpią zawsze przy takich rewolucjach ale nawet w perfekcyjnych ogrodach "rewolucje" są nieuniknione