Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu

Makowo na Kociewiu

Gardener27 20:59, 12 lis 2014

makkasia napisał(a)

Stipa kupiona w 2013 nie przezimowała słabej niezimy 13/14. Te co rosną teraz są moje przeze mnie posiane i posadzone jako małe niteczki. Zapewne mocno sie ukorzeniły i dobrze sie czują w tej chwili. Jak bedą zapowiadać przymrozki to podsypię korą, a jak przyjdzie mróz to położe stroisz. I co i na pewno posieję stipę w marcu 2015 aby mieć pewność, że będzie

Nasion nie zebrałem ale mam nadzieję że coś się tam samo nasiało i przeżyje Zastanawiam się co zrobić z dużymi okazami sadzonymi na wiosnę Zaryzykować i zostawić w gruncie czy wykopać na zimę i wstawić do piwnicy ? Może część zostawię a resztę wstawie do piwnicy Zobaczymy co wyjdzie z tego eksperymentu
Juzia 21:00, 12 lis 2014

makkasia napisał(a)

Juziu Nigra ale nie wiem dla mnie Pissardi jest identyczna nie wiem czym się różnią?

Nigra ma pokrój kulisty?
Sama nie wiem...dlatego pytam, bo chcę śliwę i nie wiem jaką kupić
makkasia 21:17, 12 lis 2014

Zielona napisał(a)
Nie wiem dlaczego, ale ilekroć pokazujesz brzózkę, mam ochotę postawić za nią lustro... Wydaje mi się, że fajnie by tam wyglądało... Płot by się schował całkowicie, a pod brzozę wpadłoby trochę odbitego światła...

Martuś o lustrze za brzozą myślałam i pisałam kilkanaście razy. Na przeciw brzozy jest nasz dom i dokładnie wnęka ze stołem . Całe lato stoi tam stół z krzesłami. To jest nasza letnia jadalnia i miejsce biesiad. Jest pod dachem więc jest użytkowana również w deszczu. Teraz przestawiliśmy tam paleciak aby dłużej nam służył. Wydaję się, że w lustrze za brzozą będzie się odbijał stół razem z gośćmi a to jak wiesz nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie. Jednak działka tam gdzie jest brzoza jest wyżej położona niż wnęka ze stołem, Musze zdjęć lustro ze ściany i zobaczyć co wnim będzie się przeglądać
To zdjęcie z grudnia 2013 tak wygląda ta wnęka
makkasia 21:20, 12 lis 2014

Gardener27 napisał(a)

Nasion nie zebrałem ale mam nadzieję że coś się tam samo nasiało i przeżyje Zastanawiam się co zrobić z dużymi okazami sadzonymi na wiosnę Zaryzykować i zostawić w gruncie czy wykopać na zimę i wstawić do piwnicy ? Może część zostawię a resztę wstawie do piwnicy Zobaczymy co wyjdzie z tego eksperymentu

Ja mam paczuszkę nasion zakupionych Podsunąłeś mi jeszcze jedno rozwiązanie dziękuję Ja też część zostawię a część wsadzę do piwnicy
makkasia 21:23, 12 lis 2014

Juzia_G napisał(a)

Nigra ma pokrój kulisty?
Sama nie wiem...dlatego pytam, bo chcę śliwę i nie wiem jaką kupić

ta moja ma pokrój miotlasty ...myślę, że aby miała kulisty trzeba ją ciąć to nie wiśnia umbaculifera
makkasia 21:23, 12 lis 2014

Mira napisał(a)
Dziękuję za odpowiedzi
Miłego wieczoru

Nie ma za co
makkasia 21:26, 12 lis 2014

Margarete napisał(a)
Fajne te archiwalne foty, widac jak cały ogród sie rozwijał i nabierał urody...

Na zimę szykuję parę seriali z zakątków Makowa
Gardener27 21:29, 12 lis 2014

makkasia napisał(a)

Ja mam paczuszkę nasion zakupionych Podsunąłeś mi jeszcze jedno rozwiązanie dziękuję Ja też część zostawię a część wsadzę do piwnicy

Muszę się rozejrzeć za nasionami bo nawet nie wiedziałem że takie są A pamiętasz z jakiej firmy ?

Razem sobie pomogliśmy Dziękuję
Zielona 21:38, 12 lis 2014

Kasiu, coś mi dzwoniło z tym lustrem A gdyby postawić pod kątem? Nawet minimalne ustawienie pod skosem, a nie idealnie przy płocie, da inne odbicie, a zamaskują je rośliny. Albo dwa lustra ustawione w narożnik za pniem brzozy?

edit
tak sobie dywaguję. Ty najlepiej wiesz, czy i co będzie pasowało.
makkasia 21:50, 12 lis 2014

Zielona napisał(a)
Kasiu, coś mi dzwoniło z tym lustrem A gdyby postawić pod kątem? Nawet minimalne ustawienie pod skosem, a nie idealnie przy płocie, da inne odbicie, a zamaskują je rośliny. Albo dwa lustra ustawione w narożnik za pniem brzozy?

edit
tak sobie dywaguję. Ty najlepiej wiesz, czy i co będzie pasowało.

No właśnie coś z kątem nachylenia musiałabym wymyślić. No ten płot mnie dobija a wciśnieta brzoza między dwie żółte tuje z lustrem może stałaby się mniej wciśnięta ?