Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Makowo na Kociewiu » Edycja postu

Makowo na Kociewiu

Elik 21:48, 20 sie 2015

Fajna ta firefoks. Takie czerwone słoneczko w zieleni
Miałaś dobrych podlewaczy
Pytanie zielonej ogrodniczki: co się robi z plamistością u róż?

I jeszcze apropos trawy: Z tym trawnikiem u mnie to jest naprawdę tak, że założony był za szybko, teraz najchętniej bym go wypaliła, przekopała, NAWIOZŁA ziemi i zasiała raz jeszcze. To moja największa porażka (u mnie same porażki, ale się tylko z tego śmieję i nie poddaję, a co!). Żeby wyglądał walczę jak lwica a i tak co roku ta sama śpiewka. W tym roku przed domem wyrównaliśmy teraz, nawieźliśmy naprawdę dobrej, czarnej ziemi i posialiśmy trawę, żeby coś było na razie, ale w przyszłości chcę rabaty, nie chcę tam trawnika! W każdym razie widzę naprawdę przeogromną różnicę! Ten z przodu sobie rośnie jakby sam z siebie, jest zieloniutki, radzi sobie. Fakt, że jeszcze świeży, że musi się jeszcze zagęścić, że trochę chwastów. Ale w porównaniu z tym z tyłu – niebo a ziemia.
makkasia 21:50, 20 sie 2015

Zielona napisał(a)
Napisałam się i... poszło w eter
Kasiu, zostawię tylko słowa podziwu. Zdjęciom "przed" wcale nie można niczego zarzucić, ale "po" robią baaaardzo pozytywne wrażenie. Wprowadziłaś sporo życia i lekkości. Trawy i kwitnące nadają fajną zmienność ogrodowi.
Lubię Makowo

Szkoda, ze poszło w eter Martuś bo ja uwielbiam Ciebie czytać
Zmiany nie są spektakularne ale każde zmiany w dojrzałym ogrodzie są dość kłopotliwe i ciężko wszystko wyrwać i założyć od nowa. Gdybym miała wsparcie i wolną rękę pewnie byłyby bardziej radykalne ale ciesze się z nich bo mi się podoba
Polubiłam w końcu moje kulkowo pod brzozą. Dzięki użyciu duzej ilości granulowanego obornika pięknie rozwijają się pod brzozą posadzone tam w tym sezonie trawy, przetaczniki i funkie

Zielona 21:54, 20 sie 2015

Przy takich obrazkach słowa są zbędne, Kasiu. Masz przepiękny ogród!
makkasia 22:03, 20 sie 2015

Elik napisał(a)
Fajna ta firefoks. Takie czerwone słoneczko w zieleni
Miałaś dobrych podlewaczy
Pytanie zielonej ogrodniczki: co się robi z plamistością u róż?

I jeszcze apropos trawy: Z tym trawnikiem u mnie to jest naprawdę tak, że założony był za szybko, teraz najchętniej bym go wypaliła, przekopała, NAWIOZŁA ziemi i zasiała raz jeszcze. To moja największa porażka (u mnie same porażki, ale się tylko z tego śmieję i nie poddaję, a co!). Żeby wyglądał walczę jak lwica a i tak co roku ta sama śpiewka. W tym roku przed domem wyrównaliśmy teraz, nawieźliśmy naprawdę dobrej, czarnej ziemi i posialiśmy trawę, żeby coś było na razie, ale w przyszłości chcę rabaty, nie chcę tam trawnika! W każdym razie widzę naprawdę przeogromną różnicę! Ten z przodu sobie rośnie jakby sam z siebie, jest zieloniutki, radzi sobie. Fakt, że jeszcze świeży, że musi się jeszcze zagęścić, że trochę chwastów. Ale w porównaniu z tym z tyłu – niebo a ziemia.

Niestety nie zimuje ale będą ją kupować co roku bo zawładnęła moim sercem
Tata podlewał Plamistość - Teraz to tylko obrywasz porażone listki i zbierasz te z ziemi, które opadły. Już niczym nie pryskaj.
To co piszesz o swoich doświadczeniach z trawnikiem jest przykładem na to że podstawą dla każdej rośliny ( również dla trawnika)to dobre przygotowanie podłoża...a dla trawnika to dopiero początek
makkasia 22:06, 20 sie 2015

Zielona napisał(a)
Przy takich obrazkach słowa są zbędne, Kasiu. Masz przepiękny ogród!

Wow teraz to ja sie zaczerwieniłam prawie jak fireworks
Dziękuję
makkasia 22:11, 20 sie 2015

omelka1 napisał(a)
Ogród cudowny.
Takie porównania zachęcają do regularnego robienia zdjęć i dają nadzieję że i u mnie kiedyś będzie pięknie.

Agato dziękuję, ze wpadłaś Makowo się cieszy, że się podoba
Zapraszam nieustająco i za chwile polecę do Ciebie
makkasia 22:17, 20 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Zmiany podziwiam ale basen, mam nadzieję, że został?

Pszczółko basen jest ale jest mobilny to znaczy jest przesuwany aby trawy nie zniszczyć Szczerze w tych upałach oprócz moich wnuków ja również w nim się moczę i jest to zbawienne i zabawne
makkasia 22:18, 20 sie 2015

Dubelek więc przetaczniki cały czas kwitną
makkasia 22:30, 20 sie 2015

Kasik napisał(a)
Kasiu- cudne te zmiany choć ja uważam, że Makowo przed było też zachwycające. Dopieszczasz każdą z nich z wielkim smakiem wprowadzając taki przemyślany ład.

Może się mylę, ale stworzył się taki lekko tajemniczy klimat. To tak okiem osoby, która widzi tylko kawałki ogrodu. Z resztą dorosłe ogrody mają to coś co zachwyca właścicieli ogrodów dopiero powstających. U mnie jeszcze wszystko jak na dłoni- muszę poczekać - troszkę.

Trawki od Ciebie Kochana puściły kotki. Zrobiłam tylko błąd bo posadziłam trawki pojedynczo zamiast razem, ale to nic.
Kilka sadzonek zawiozłam do Irci

Ciesze się, ze roplenica perłowa puściła wyciorki
Kasik już wiele razy pisałam, ze żałuję, że kiedy zakładałam ogród nie było Ogrodowiska ale zawsze ogrodniczkowanie dawało mi wiele radości i starałam się
Czy Makowo jest tajemnicze ? tak tyci tyci może jest ...dziękuję za tyle ciepłych słów pod jego adresem
ściskam
makkasia 22:32, 20 sie 2015

Margarete napisał(a)

Dzieki wielkie za dokładne info, ja teraz planuje u siebie poszerzanie rabat na jesieni i chciałam miec wiedzę od kogos bardziej doświadczonego ogrodowo - za dużo pola manewru nie mam bo mój ogród jest niewielki...ale zmiany bedą, i to mam nadzieje wyjdzie ogrodowi na korzysc, jeśli chodzi o szerokośc rabat i kompzycje.....oby tak było

Już trzymam kciuki za jesienne zmiany